blank

Iskanje:

Pomladanska utrujenost

Epidemiološke raziskave ugotavljajo, da je spomladanska utrujenost vrsta utrujenosti, nad katero se tožijo ljudje. Zaradi nje običajno trpijo osebe, ki so preobčutljive na vremenske spremembe zaradi zmanjšane adaptogene sposobnosti organizma, še posebej zaradi cikličnih kroženj z nizkim atmosferskim tlakom in južnimi vetrovi. Bolj so občutljive ženske kot moški.

Kako se običajno vedemo pozimi?

  • pozimi se enolično hranimo. V glavnem s hrano, ki ima malo vitaminov in mineralov, ima pa veliko maščob,
  • zadržujemo se v glavnem v zaprtih in ogretih prostorih,
  • zanemarjamo telesno aktivnost,
  • glede prehrane je še posebej usodno, da uživamo premalo vitamina C, kar privede do zmanjšanega izkoristka kisika v celicah in tkivih. To pa posledično vodi do slabljenja imunološke - obrambne moči organizma, ki je zaradi tega podvržen obolevanju.

Poudariti je treba tudi to, da naš organizem pozimi prejema manj sončne svetlobe. Čeprav se s prvimi pomladanskimi dnevi povečuje intenzivnost svetlobe, katero skozi kožo sprejema naš organizem se utrujenost, brezvoljnost in dekoncentracija začnejo pojavljati ravno v tem obdobju. Znanstveniki si to med ostalim razlagajo tudi kot posledico širitve krvnih žil zaradi višjih temperatur in posledičnim znižanjem krvnega tlaka, zaradi česar se pojavijo omenjeni simptomi.

banner
banner
banner
 
banner