blank

Iskanje:

Maligni melanom, kožni rak

Ta oblika kožnega raka je najnevarnejša! Za razliko od ostalih dveh (Ulcus rodens in Spinocelularni karcinom) se ta vrsta bolezni razmnoži po celem telesu. Tumor se lahko razvije iz pigmentnih celic v materinem znamenju, ali pa le iz pigmentnih celic v navadni koži. Tudi za to vrsto je značilno, da jo povzroča dolgotrajno izpostavljanje močnemu soncu.

SIMPTOMI

Najpogostejši znak je sprememba materinega znamenja iz otroštva, na kakršen koli način. Lahko začne rasti, postane marogasto, postaja svetlejše ali temnejše barve, lahko začne nenadoma srbeti ali celo krvaveti, nastaja lahko črnikast rob, ki se širi. Mogoč je tudi nastanek popolnoma novega znamenja, kadarkoli po puberteti. Na koži zraste bula, ki je mesnate ali rdeče barve. Maligni melanom se lahko razvije tudi iz temnih, nepravilnih peg, ki jih imajo ponavadi starejši ljudje. Ti tumorji nastanejo v največ primerih na predelih, ki so izpostavljeni soncu. Obstajajo pa tudi izjeme, na primer na podplatih.

 

ZDRAVLJENJE

Možno je sicer, da spremembe znamenj niso rakaste, in gre le za katero od kožnih bolezni. Vendar ne tvegajte in nemudoma obiščite zdravnika. Če bo ta ugotovil, da gre za maligni melanom, bo z zdravljenjem začel takoj. Tumor se izreže globoko v zdravo tkivo, navadno bo hkrati s kožnim presadkom prekril rano. Zdravnik lahko doda še dodatno kuro, radioterapijo.

banner
banner
banner
 
banner