blank
Nega kože v različnih starostnih obdobjih

Koža velja za največji človeški organ, zato je zelo pomembno, kakšno nego ji nudimo in kako zanjo skrbimo. Z vsakim letom se namreč količina kolagena v koži zmanjša za kak odstotek. Da bi koža ostala dovolj vlažna, sijoča in izražala svoje zdravo stanje v vsakem starostnem obdobju, ji je potrebno v različnih življenjskih obdobjih zagotoviti pravilno nego.

OTROŠKA KOŽA

Otroška koža je veliko bolj občutljiva in znatno tanjša kot pri odraslem človeku, zato potrebuje specifično nego. Je zelo propustna in zato občutljiva na škodljive vplive iz okolja. Ker še nima dograjenega zaščitnega plašča, je bolj izpostavljena glivičnim in bakterijskim okužbam.

Nega otroške kože se začne s temeljitim čiščenjem. Uporabljati je potrebno čim bolj blage izdelke, po možnosti iz naravnih sestavin. Mila, šamponi in losjoni naj bi imeli nevtralen ph, vsebovali pa bi naj snovi, ki mastijo in zadržujejo vlago in s tem preprečujejo izsušitev kože po umivanju.

Za dojenčkovo kožo se uporabljajo tudi posipi oziroma pudri, katerih glavna funkcija je, da absorbirajo vlago na koži in ščitijo pred draženjem kože z obleko.

PUBERTETA

Znano je, da so najstniška leta težko obdobje, saj se v tem obdobju pojavijo velike fizične (telesne) in psihične spremembe, kar se izraža tudi na koži. Pojavijo se mozolji in akne, ki pa jih z nepravilno nego in slabim čiščenjem kože lahko še dodatno poslabšamo.

Izredno pomembno je redno čiščenje kože z izdelki, ki so primerni za posamezen tip kože, bodisi masne, suhe ali mešane. Milo za čiščenje obraza naj ima primeren PH. Redno je treba uporabljati mleko za čiščenje obraza in osvežilni tonik, ki pa naj ne vsebuje alkohola; koža pri uporabi alkoholnih tonikov namreč proizvaja še več maščobe, ki lahko posledično privedejo do nastanka še več mozoljev. Mozoljev nikoli ne stiskamo, saj s tem stanje samo še poslabšamo!

Enkrat tedensko si lahko privoščimo nežno čistilno masko ali piling, ki odstrani odmrle kožne celice. Ker zdrav način življenja vpliva tudi na kožo, je priporočljivo pogosto gibanje na svežem zraku in zadostna telesna aktivnost. Seveda ne smemo pozabiti na pitje zadostne količine vode, ki blagodejno vpliva na celoten organizem, koži pa vrača naraven videz.

Pri ličenju ne uporabljamo težkih pudrov, saj na kožo vplivajo izredno slabo. Boljša alternativa so antiseptični korektorji, ki mozoljčke tudi sušijo.

KOŽA PO DVAJSETEM

Marsikdo se ne zaveda dejstva, da se hitro po dvajsetem letu začne proces staranja kože. Po najstniškem obdobju se koža namreč normalizira in postane čistejša, vendar se kolagenska vlakna in elastin v koži z leti obnavljata vedno počasneje, kar pa privede do prvih vidnih sprememb ravno po dvajsetem letu. Prve spremembe so posledica obrazne mimike, kar pomeni, da se prve gubice pojavijo okrog oči in ustnic.

V tem obdobju je izredno priporočljiva uporaba vlažilne kreme za obraz. Izogibati se je potrebno nevarnim UV žarkom, ki koži izredno škodujejo, pospešujejo pa nastanek novih gubic. Poleti se močnemu soncu izogibajmo med 11. in 16.uro. Vedno poskrbimo tudi za primerno zaščito pred UV žarki – sončna očala, pokrivalo in krema za zaščito pred UVA in UVB žarki.

Enkrat tedensko si lahko privoščimo vlažilno masko, ki bo ustrezala našemu tipu kože. Priporočljive so tudi maske in kreme proti očesnim gubicam.

KOŽA V TRIDESETIH

Koža v tem obdobju proizvaja do 30% manj maščobe, zato postaja bolj suha. Obnavlja se počasneje in je velikokrat videti sivkasta in utrujena. Po tridesetem letu je pomembno koži nuditi dovolj vlage in jo, zraven rednega čiščenja, razvajati z izdelki, ki vsebujejo sestavine za povrnitev leska; to so razne sadne in AHA-kisline. Priporočljiv je tudi vitamin C, ki spodbuja nastajanje kolagena, s tem pa povečuje prožnost kože. Pilingi odstranjujejo odmrle kožne celice in s tem koži vračajo svežino. Pomagajo tudi obrazne savne, ki odpirajo pore in kožo očistijo nečistoč.

V tem obdobju je organizmu izredno pomembno zagotoviti zadosti spanja, saj se celice ponoči obnavljajo veliko hitreje kot čez dan. Priporočljivo je začeti uporabljati tudi nočno kremo, ki bo obnovo celic ponoči še bolj spodbudila.

Izogibajmo se močnemu poletnemu soncu.

ŠTIRIDESETA

To je obdobje, ko se ženske vedno bolj približujejo menopavzi, zato je tudi koža vedno bolj občutljiva in ranljiva. Pogoste so nenadne spremembe kože, kot so razdraženost, rdečica, kuperoza (razpokane kapilare). Ravno zato je za kožo v tem starostnem obdobju pomembna nega s pomirjujočimi kremami, ki vsebujejo bisabolol, ceramide ali koencim Q10 .

Izogibajmo se alkoholnim pijačam, cigaretam, pa tudi ekstremnim shujševalnim kuram, saj na koži pustijo nepopravljive posledice.

Vsaj nekajkrat letno je priporočljivo obiskati tudi kakšen kozmetični salon, kjer bodo poskrbeli za posebno nego kože.

NEGA ZRELE KOŽE

Koža v tem obdobju postane tanjša, njena vlažnost pa se občutno zmanjša. Po petdesetem letu je priporočljivo uporabljati izdelke, ki vsebujejo vitamin A, saj le-ta kožo tudi gladi. V izdelku za nego so pomembne so tudi hranljive sestavine, ki kožo dodatno nahranijo in vlažijo. Priporočljiv je tudi zaščitni faktor v kremi, saj je koža v tem starostnem obdobju veliko bolj dovzetna in občutljiva na sončne žarke.

Koži škoduje grobo vtiranje kreme, zato je potrebno s kožo ravnati nežno.

 

banner
banner
banner
 
banner