blank

Iskanje:

Ulcus rodens, kožni rak

Ulcus rodens je najpogostejša vrsta kožnega raka. Drugi dve sta maligni melanom in spinocelularni karcinom. Razvoj malignega ali zločestega tumorja povzročijo spremembe v delečih se celicah kože. Tumor potem povrhu postane razjeden oz ulceriran. Celične spremembe lahko nastanejo zaradi dolgotrajnega izpostavljanja močnemu soncu, vendar lahko le to čez leta in leta povzroči nastanek bazalioma. Več kot leto dni razjeda zelo počasi raste in se širi, s tem pa uničuje tkivo. Ta vrsta raka ne metastazira (se ne širi) v druge dele telesa.

ZNAKI

Najprej se na koži pojavi bulica mesene barve, na pogled nekako bisernata. Navadno nastane na obrazu, v bližini nosu in oči. Bulica se počasi veča in se razvije v razjedo, z dvignjenimi robovi in živim, vlažnim, lahko tudi krvavečim središčem. Vedno znova nastaja krasta, ki odpade, vendar razjede ne zaceli. Včasih razjeda nastane, brez, da bi prej nastala bulica, včasih pa bazaliom sploh ni podoben razjedi, ampak opazimo le rdeč, luskast izpuščaj na koži, ki se počasi veča.

Bolezen najpogosteje prizadene ljudi s svetlo kožo, ki so bili dolga leta izpostavljeni močnemu soncu.

ZDRAVLJENJE

Smrt zaradi te bolezni je sicer zelo redka. Vendar moramo takoj, ko posumimo na kožnega raka, takoj k zdravniku. Ulcus rodens bodo kirurgi tako izrezali, ga zamrznili s kriokirurgijo, ga izpraskali s posebnim instrumentom ali ga uničili z radioterapijo. Pravočasna odstranitev ne bo pustila vidnejših brazgotin. Bolezen se lahko ponovi, zato boste morali na preventivne preglede, običajno na dve leti.

banner
banner
banner
 
banner