blank

Iskanje:

Koprivnica ali urtikarija

Pri koprivnici se na koži razvijejo rdečkaste srbeče otekline, ki jim rečemo tudi koprivke. Po sredini so lahko blede, ali pa se zlivajo, tako da nastajajo velike, nepravilne in dvignjene pege. Koprivke se lahko pojavljajo po vseh delih telesa. Včasih nastanejo zaradi alergije na hrano, to so pogosto lupinarji, orehi, borovnice ali dodatki hrani. Alergični smo lahko tudi na penicilin. Koprivke se lahko razvijejo tudi po okužbi ali po piku žuželke. Nekaterim se pojavijo že, če se popraskajo. Tej vrsti koprivnice pravimo dermografizem. V redkih primerih izpuščaje sproži tudi mraz, izpostavljenost vročini. Velikokrat ni mogoče ugotoviti, kaj povzroča kožne spremembe. Navadno pa jim botrujeta napetost in stres.

Najbolj mučna oblika koprivnice se imenuje angioedem. Pri tej obliki bolezni močno otečejo ustnice in koža okrog oči. Če začne zatekati še grlo, se bolnik lahko zaduši. Vendar je koprivnica v večini primerov nenevarna, a vseeno nadležna bolezen.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Pri alergijah na hrano ni težko ugotoviti vzrokov, saj se izpuščaji pojavijo že po nekaj minutah. Izpuščaje bi naj zatiral kalaminov losjon.  Če sprožilnih dejavnikov ne morete prepoznati ali če vam začno zatekati ustnice, pojdite k zdravniku. Nikar ne jemljite aspirinov, saj lahko urtikarijo poslabšajo, včasih celo sprožijo sam izbruh bolezni.

 
banner
banner
banner
 
banner