blank

Iskanje:

Akne

Vso telo je prekrito z dlakami, po večini skoraj nevidnimi. Dlake rastejo iz mešičkov, to so drobcene luknjice v koži in v vsakem mešičku je žleza lojnica, ki proizvaja maščobno snov za mazanje kože. Če nastaja preveč tega olja, se ga lahko nekaj ujame v izvodilu, ker je odvečna maščoba čezenj naredila gubo, se lahko zamašen mešiček vname. Tako nastane mozolj, ki je lahko le rdeča bulica, lahko pa je napolnjen z gnojem. Najpogosteje mozolji »napadejo« obraz, pojavljajo se tudi po hrbtu, plečih in zgornjih udih.

Akne ali mozoljavost prizadenejo mladostnike v puberteti. Razlog za njihov nastanek je porast ravni hormonov. Tako je mozoljavost prisotna pri več kot polovici mladih moških, starih med 14 in 18 let. Pri deklicah je najbolj izrazita v času menstruacije. Mozolji le redko za seboj pustijo trajne brazgotine.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Aken ne smemo stiskati ali praskati, saj lahko s tem stanje poslabšamo. V lekarni dobimo brez recepta kreme proti mozoljavosti. Akne izsušuje tudi izpostavljenost soncu. Pri zdravljenju kože moramo paziti, da ne pretiravamo, saj jo lahko na ta način le še bolj poškodujemo. Če so akne prehude, obiščemo zdravnika. Ta bo predpisal mazilo za luščenje kože, ki deluje razkuževalno in s tem preprečuje nastanek novih mozoljev. Če tudi to ne pomaga, nam bo predpisal zdravljenje z majhnimi odmerki antibiotikov.

banner
banner
banner
 
banner