blank
Luskavica ali psoriaza

Luskavica je najstarejša zabeležena kronična bolezen. Oluščeno kožo nadomeščajo celice, ki se množijo v globljih plasteh povrhnjice. Pri luskavici se celice večajo dosti hitreje, zato ne morejo izdelovati keratina, ki naredi površino kože čvrsto. Posledica je luščenje kože.

Na koži, najpogosteje po lasišču, členkih, komolcih in kolenih (lahko pa tudi drugod) se pojavijo temno roza pegice, ki so pokrite z belimi luskami. Luskavica sicer ni moteča, le v redkih primerih srbi. Na rokah in nogah lahko preide v mehurje, polne belega gnoja in do zadebeljene, krokodilji podobne kože. Nohti včasih postanejo zadebeljeni in odstopajo od kože. Pri sedmih odstotkih bolnikovi sklepi otečejo in začnejo boleti. Pojav se imenuje »psoriatični artritis«.

Luskavica je pogosta, takšno ali drugačno obliko ima  2-3 odstotke ljudi.

Kaj lahko storimo sami?

V vsakem primeru se je dobro posvetovati z dermatologom. Ta bo po pogovoru ocenil, kateri so dejavniki, ki spodbujajo bolezen.

Sami pazimo, da nas ne opeče sonce, saj se lahko bolezen zaradi tega poslabša. Redno skrbimo za higieno in uporabljamo predpisana mazila, priporočeno se je tudi dalj časa »namakati« v kadi, da razmočimo in spiramo luske.

 
banner
banner
banner
 
banner