blank
Ekcem ali dermatitis

O ekcemu govorimo, kadar gre za vnetje kože. Spremljajo ga srbečica, rdečica, luščenje in drobni mehurčki. Izraz ekcem se uporablja pri alergijskih ekcemih (z izjemo atopičnega dermatitisa), izraz dermatitis pa pri nealergijskih ekcemih.

Poznamo več vrst ekcemov:

  • Otroški ekcem;  je najpogostejši. Pri dojenčku se najprej pojavi suha koža, ki kasneje napreduje v rdeče, srbeče  in luskasto vnetje. Najprej se začnejo rdeči mozoljčki. Ko jih dojenček spraska, se spremenijo v velike, mezeče predele, ki sčasoma postanejo krastavi. Če ekcem raste, se lahko okuži, najpogosteje na mestih, ki so prekrita s plenico.
  • Kontaktni ekcem; nastane zaradi občutljivosti na nekatere snovi, s katerimi pridemo v stik. Če smo na kaj zelo alergični, se ekcem lahko pojavi v dveh dneh. Koža začne srbeti, pordeči, razvijejo se majhni mehurčki. Iz teh lahko nastanejo večji mehurji, ti počijo in pojavi se krasta. Če alergena sredstva prenesemo na obraz, četudi v majhnih količinah, se lahko ekcem razvije tudi na obrazu.
  • Gospodinjski ekcem; se pojavi zaradi pogostega pomivanja z detergenti. Koža postane suha, rdeča in hrapava, predvsem po členkih. Lahko se odebeli, začne luščit in pokati.
  • Seboroični ekcem; ta vrsta je najbrž dedna in je ne povzroči alergija. Od nosu do ustnih kotičkov nastanejo rdeče, srbeče in luskaste nazolabialne gube. Pri moških se lahko vnetje razširi tudi po dlakavih predelih. Pojavi pa se tudi po drugih delih telesa, pod pazduho, pod dojkami in v dimljah. Najbolj znana in mila oblika seboroičnega ekcema je prhljaj.
  • Pomfoliks so ekcemi, ki se pojavljajo na dlaneh in podplatih, so srbeči in lahko bolijo. Obolelo območje se vname in razpoka. Vzrok te bolezni ni znan, sklepajo, da bi jo lahko povzročil čustveni stres. Pomfoliks navadno izgine v nekaj tednih, lahko pa se večkrat ponovi.

Kaj lahko storimo sami?

Blage oblike te motnje niso nevarne, dovolj bo, če obolela mesta mažemo z vazelinom ali olivnim oljem. Izogibamo se dražečim sredstvom, detergentom in drugim čistilom. Otrokom kupujmo kvalitetne plenice, sicer je za kožo najprijaznejši bombaž. Previdni bodite tudi pri izbiri krem in losjonov.  Če je ekcem prehud, se posvetujte z zdravnikom!

 

 

banner
banner
banner
 
banner