blank

Iskanje:

Bradavice

Bradavice so bulice, ki na koži nastanejo zaradi virusa. Celice so se zaradi virusa prisiljene hitro razmnoževati. Okužimo se lahko, če pridemo v stik z odmrlo kožo z bradavice.

Poznamo več vrst bradavic:

  • Navadna bradavica; je trd, majhen roževinast izrastek, belkaste ali rdečkasto rumenkaste barve, ki je na vrhu zguban. Takšna bradavica se lahko pojavi kjerkoli na telesu, običajno ne boli, razen, kadar se pojavi na podplatu. Na enem mestu se lahko nagnete tudi skupina več bradavic,  v radiusu treh centimetrov, ki so videti kot mozaik.
  • Nalezljivi molusk , mehkužka; so majhne bele bulice, ki imajo na sredini vdolbinico.
  • Ploščate bradavice; so drobne, rjave, gladke bulice.

Vse vrste bradavic se največkrat pojavljajo pri otrocih, v povprečju ima bradavice pet odstotkov šolarjev.

Bradavice niso nevarne in čez čas zginejo same. Z zdravnikom se posvetujte v primeru, da jih imate na spolovilih, ali če sumite, da ima vaš otrok nalezljivi molusk. Pri starejših od 40 let je prav tako priporočljiv obisk zdravnika, saj bi lahko šlo za nevarnejšo kožno bolezen.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Če vas bradavice zelo motijo in jih želite odstraniti, še preden bi izginile same, se napotite v lekarno, kjer dobite kemični pripravek, brez recepta. Z njim vsak dan mažite bradavico (več tednov), pri tem pa pazite, da z zdravilom preveč ne obremenjujete zdrave kože. Sproti odstranjujte suho plast kože.   Ne mažite bradavic, ki so nastale blizu oči ali na spolovilih. Če v nekaj tednih ne opazite sprememb, obiščite zdravnika.

ZDRAVNIŠKA POMOČ:

Zdravnik bo najprej verjetno predpisal drugo mazilo. Če tudi to ne bo pomagalo, vam bradavico izžgejo, lahko jo zamrznejo s tekočim dušikom ali ogljikovim dioksidom, ali pa jo izpraskajo. Obolelo mesto najprej omrtvičijo z anestetikom. Pri takšnih načinih zdravljenja le redko ostanejo brazgotine.

 

 

banner
banner
banner
 
banner