blank

Iskanje:

ŽAJBELJ – Salvia Officinalis
ŽAJBELJ – Salvia Officinalis

Žajbelj je antioksidant. Njegove pozitivne učinkovine so poznali že stari Grki, ki so rastlino imenovali kar »zelišče nesmrtnosti«. Že samo ime Salvia pa izhaja iz latinske besede »salvus«, ki pomeni zdrav.

Uporabni deli: listi, žajbljevo olje, redkeje korenina

Učinkovine: eterično olje, čreslovine, grenčine, tanini, triterponoidi, smola, flavoni, estrogenske substance, saponini

Delovanje in uporaba:

Žajbelj deluje protivnetno in razkužilno, zmanjšuje znojenje in solzenje, stiska in krči tkivo, sprošča periferne krvne žile. Ob predpisanem uživanju lajša prebavo in blaži krče. Prav tako znižuje raven krvnega sladkorja in povzroča izločanje žolča. Vroči obkladki se polagajo na rane, ki se slabo in počasi celijo, zmanjšuje pa tudi otekline. Poparek iz korenin pomaga pri blaženju menstrualnih bolečin. Žajbljev čaj je zelo priljubljen za grgranje pri slabem zadahu, vnetem in bolečem grlu, odličen pa je tudi kot ustna voda pri aftah in razjedah v ustni votlini ter vnetih mandljih in dlesnih. Ker pospešuje izločanje seča je kot čaj primeren tudi za čiščenje telesa in odpravljanje strupov iz njega, pa tudi proti občutku polnosti in napenjanju. Čaj v kombinaciji z medom pomaga tudi pri psihičnih pretresih. Zmečkan žajbljev list pomaga pri pikih insektov. V kozmetične namene ga uporabljajo kot dišavno komponento v milih, šamponih, kopelih, parfumih in detergentih.

Opozorilo: Epileptiki se mu morajo izogibati, saj žajbelj vsebuje tujon, ki lahko sproži epileptične napade. Med nosečnostjo in dojenjem se ga ženske naj izogibajo.

banner
banner
banner
 
banner