blank

Iskanje:

SIVKA – Lavandula angustifolia
SIVKA – Lavandula angustifolia

Je do pol metra visok polgrm. Izvira iz Sredozemlja, raste pa tudi v Sloveniji, čeprav jo večinoma gojijo po vrtovih. Obstaja skoraj 30 vrst sivke. Že stari Rimljani so jo uporabljali kot dišavo za kopeli, danes pa so poznani tudi njeni blagodejni učinki za zdravje.

Uporabni deli: cvetovi

Učinkovine: linalol, linalil acetat, čreslovine, fitosteroli, saponini, smola, grenčine, majhne količine borneola, izoborneola, cineola, kumarina in kafre

Delovanje in uporaba:

Eterično olje sivke z masažo pomaga pri glavobolih in migrenah in razbolelih mišicah. Spodbuja tudi krvni obtok in izboljša počutje pri nizkem tlaku, zato je izredno priporočljiva kot dodatek kopelim. Učinkovito blaži tudi kašelj in astmo. Sivkino olje razredčeno z vodo se uporablja ob pikih žuželk in insektov, saj s tem zmanjšamo bolečino in srbečico na mestu pika in preprečimo morebitno vnetje, saj deluje antiseptično, protivnetno in očiščevalno. To je tudi razlog, da se uporablja za različne pripravke pri kožnih boleznih. Sivkin čaj spodbuja apetit, pomiri želodec, črevesje in živce, odpravlja vetrove, obkladki iz čaja pa se uporabljajo tudi za nego občutljive kože. Poparek iz njenih cvetov, iz katerih se pripravi inhalacija, deluje proti depresijam, razdražljivosti, nespečnosti, pa tudi izčrpanosti in kronični utrujenosti. V kozmetične namene se uporablja v raznih ustnih vodicah in zobnih pastah, saj preganja slab zadah, pa tudi kot dišava v raznih kremah, losionih, milih, kopelih in parfumih. Sivka je znana tudi po tem, da odganja molje, zato jo lahko obesimo v omaro, hkrati pa bo nežno odišavila oblačila. Sivka je primerna tudi za otroke, zato se lahko zeliščna blazinica uporablja že pri dojenčkih, ki težko zaspijo.

 

 

banner
banner
banner
 
banner