blank

Iskanje:

ROŽMARIN – Rosmarinus officinalis
ROŽMARIN – Rosmarinus officinalis

Rožmarin je značilna sredozemska rastlina in zelo cenjena dišava izrazitega vonja. V prehrani se uporablja kot antioksidant.

Uporabni deli: listi, mladi poganjki ali celotna rastlina

Učinkovine: eterično olje s cienolom, kafro in borneolom, glikozidi, smole, saponini, holin, čreslovine, grenčine in organske kisline

Delovanje in uporaba:

Rožmarin poživlja presnovo, koristi slabokrvnim in nervoznim ljudem s psihičnimi težavami, in poskrbi za boljše razpoloženje. Pomaga pri želodčnih in revmatičnih težavah, bolečinah v mišicah in sklepih, nespečnosti, glavobolih in migrenah, motnjah menstrualnega ciklusa, težavah v meni, izčrpanosti, omotici, slabem spominu. Uporablja se pri ranah, ki se slabo celijo, poškodbah ustne in žrelne votline, živčnih bolečinah, išiasu, pri motnjah prekrvitve. Rožmarin poživlja in deluje proti virusom in bakterijam, pomirja krče in sprošča napenjanje. Dobro deluje pri bronhialnih težavah in astmi v obliki masaže ali grgranja in kot dodatek kopelim. Pripomore k izločanju strupov iz telesa in pospešuje potenje, krepi srce, koristi pri artritisu in protinu, otrdelih sklepih in pretegnjenih mišicah, izpahih in izvinih.

 

banner
banner
banner
 
banner