blank

Iskanje:

RMAN - Achillea millefolium
RMAN - Achillea millefolium

To je zelišče, ki ga je že starogrški vojščak Ahil uporabljal za ustavljanje krvavitev in pospeševanje celjenja ran. Ker ustavlja krvavitve, mu pravijo tudi krvarnik.

Uporabni deli: nadzemni deli s cvetovi

Učinkovine: eterično olje, pinen, sabinen, cineol in druge monoterpene, hamazulen, seskviterpenlaktone, flavonoidi, kumarini, poliini, derivati salicilne kisline in čreslovine

Delovanje in uporaba:

Pospešuje izločanje prebavnih sokov, sprošča krče v želodcu, črevesju in žolčnih izvodilih, spodbuja apetit, pospešuje prebavo, spodbuja krvni obtok, zaustavlja krvavitve, zavira vnetja in razkužuje. Zunanje je rman priporočljiv za lajšanje kožnih vnetij in vnetij sluznice. Kot sedeče kopeli se uporablja za blaženje menstrualnih težav in pri psiho-vegetativno povzročenih krčih male medenice pri ženskah. Kopel z rmanom se priporoča tudi pri protinu, revmi, hemoroidih in pri močnem potenju. Kot obrazna obloga je učinkovit pri težavah s kožo. Uporabljamo ga tudi pri urezninah, ranah, opeklinah, razjedah, podplutbah, za nohtnem prisadu, krčnih žilah in ekcemih. Kot lasna vodica je učinkovit proti izpadanju las in prhljaju.

Opozorilo: Pri občutljivih ljudeh lahko povzroči srbeče izpuščaje in vnetne spremembe kože.

 

 

banner
banner
banner
 
banner