blank
NAVADNI RAKITOVEC – Hippophae rhamnoides
NAVADNI RAKITOVEC – Hippophae rhamnoides

Rakitovec je listnati grm, ki raste na skalnatih pobočjih, ob gorskih rekah, obalnih pečinah in morskih klifih. Njegovi plodovi (jagode), ki so rumene ali rdeče-oranžne barve in veliki 7-8 mm, so zelo cenjeni, vendar relativno dragi, tudi zaradi težkih pogojev pri obiranju, saj je grm gost, trd in trnat.

Uporabni deli: plodovi, listi, lubje, semena in korenine

Učinkovine: glikozid kvercetin, organske kisline, flavonoidi, vitamin C, A, E, K, B skupine, karotenoidi, jabolčna kislina in sladkorni alkoholi. V semenu tudi maščobno olje.

Delovanje in uporaba:

Plodovi rakitovca imajo izjemno veliko vsebnost vitamina C (10x več kot limona) in drugih vitaminov, zato se priporoča pri prehladnih obolenjih, pri okužbah pri katerih je prisotna povišana telesna temperatura in tudi pri okrevanju po bolezni. Vsebuje tudi veliko mineralov Maščobno olje iz semena pospešuje celjenje ran. Plodovi rakitovca so naravni antioksidant, učinkovine rakitovca pa krepijo imunski sistem in splošno počutje. Pripravki iz listov in plodov zavirajo nastanek prostih radikalov, pospešujejo krvni obtok, zmanjšujejo odlaganje maščob v telesu, večajo spolno moč, pomagajo pri gripi, pljučnici. Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem, da se ne uniči vitamin C. Olje iz navadnega rakitovca pomaga pri hitrejši regeneraciji kože, blaži posledice luskavice, opeklin, ekcemov. Primerno je za vse tipe kože. Iz plodov izdelujejo tudi razna prehranska dopolnila. V kozmetični industriji plodove uporabljajo za izdelavo različnih mazil in losionov. V gospodinjstvu iz plodov kuhajo marmelade in delajo sokove ter osvežilne pijače.

banner
banner
banner