blank
POPROVA META – Mentha piperita,  NJIVSKA META – Mentha arvensis
POPROVA META – Mentha piperita, NJIVSKA META – Mentha arvensis

Poprova meta sodi med najstarejše zdravilne rastline. Nastala je kot rezultat samodejnega križanja vodne mete in klasaste mete. Raste skoraj po vsem svetu po vrtovih in velikih nasadih. Obstaja najmanj trideset vrst met in se vse uporabljajo na enak način.

Uporabni deli: posušeni listi, cvetoči vrhovi vej iz katerih se pridobiva eterično olje

Učinkovine: glavna učinkovina eteričnega olja je mentol, cineol, menton, mantofuran, metilacetat, majhna količina jazmona, čreslovine, flavonoidi

Delovanje in uporaba:

Listi mete se uporabljajo pri prebavnih težavah, napenjanju in kolcanju. Čaj iz posušenih listov namreč umirja želodec. Spodbuja prebavo (tudi pri lenivosti črevesja), izločanje žolča, blaži slabost, zbuja tek in sprošča krče, tako da je čaj priporočljiv tudi pri boleči menstruaciji. Blagodejno vpliva na delovanje srca in na živce. Olje mete je učinkovito pri glavobolu, migreni, zobobolu in slabem zadahu. Meta pomaga pri prehladu, saj pospešuje izločanje sluzi v dihalnih poteh. Na koži pusti hladilni občutek in zmanjšuje občutek bolečine. Savne, inhalacije in kopeli so priporočljive pri utrujenosti in izčrpanosti, vremenski občutljivosti, nizki koncentraciji, astmi in bronhitisu, oteklinah, revmi, ter bolečinah v mišicah in sklepih. Za slednje se uporabljajo tudi pripravki za vtiranje. V kozmetične namene se uporablja kot dodatek v ustnih vodicah, zobnih pastah. Deluje antimikrobno in antiseptično. Olje mete vsebuje veliko mentola, ki pomirja in blaži bolečine. Učinkuje hladilno, zato se priporoča pri kožnih obolenjih, vročicah, glavobolih, migrenah in pregretosti.

Opozorilo: olja poprove mete ne nanašamo na prsi ali obraz majhnih otrok in dojenčkov, saj lahko povzroči zastoj v dihanju! Nosečnice in epileptiki naj se mu izogibajo!

 

 

banner
banner
banner
 
banner