blank

Iskanje:

KAFROVEC – Cinnamomum camphora
KAFROVEC – Cinnamomum camphora

Je listnato zimzeleno drevo, ki zraste 20-30 m visoko in uspeva v Aziji. Kafrovec vsebuje eterična olja, ki imajo značilen vonj. Iz lesa kafrovca se pridobiva kafra, ki je voskasta aromatična snov. Kafrovec mora biti vsaj 50 let star, da lahko iz njega pridobivajo eterično olje.

Uporabni deli: eterično olje (naravna kafra)

Delovanje in uporaba:

Kafra deluje antiseptično, antivirusno, antibakterijsko in protivnetno. V mazilih je učinkovita pri boleznih dihal, saj stimulira dihalni sistem, spodbuja delovanje srca in krvnega obtoka ter izboljšuje prekrvitev. Priporočljiva je za vtiranje pri revmatičnih obolenjih in bolečinah v sklepih. Kafra daje prijeten hladeč občutek in deluje kot rahel analgetik. V kozmetične namene se uporablja za nego mastne kože, mozoljev in aken. V obliki eteričnega olja (inhalacije) se uporablja pri gripi, prehladih, virusnih in dihalnih infekcijah ter nespečnosti. Uporablja se tudi kot aromaterapija in deluje proti depresiji, saj dviguje razpoloženje. Je strupena za žuželke in insekte zato je zelo učinkovit repelent in insekticid.

Opozorilo: Kafra ni primerna za uporabo pri otrocih, mlajših od 4 let ter epileptikih. Prav tako ni priporočljiva pri astmi, oslovskem kašlju in v času dojenja.

 

 

banner
banner
banner
 
banner