blank
JOJOBA – Simmondsia chinensis
JOJOBA – Simmondsia chinensis

Je zimzelen grm, zraste 1-2 m visoko in ima široko, gosto krošnjo. Njene korenine segajo preko 10 m globoko v puščavska tla, od koder črpajo vodo in mineralne snovi. Doma je v južnih puščavah ZDA in Mehike. Zreli plodovi so ovalne oblike in vsebujejo do 60% olja, ki je izredno bogat z vitamini, minerali in drugimi aktivnimi učinkovinami.  

Uporabni deli: plodovi, iz katerih pridobivajo olje

Delovanje in uporaba: Jojobino olje je izredno zaradi svoje izjemne odpornosti na oksidativni proces. Uravnava vlažnost kože, saj ji daje dolgotrajno zaščito pred izgubo vlage in jo obnavlja; ohranja njeno naravno lepoto. Ker ne povzroča alergij je primerno za zelo občutljivo in problematično kožo. Preprečuje nastajanje gub in kožo pomirja pri blagih opeklinah in vnetjih, saj vzdržuje njeno elastičnost in prožnost. Primerno je tudi za nežno otroško kožo. Razni kozmetični izdelki (kreme in losioni) z oljem iz jojobe so odlični za masaže. Jojobino olje je tudi dobra oljna osnova za kombinacijo z drugimi eteričnimi olji, s katerimi lahko dosežemo različne učinke. Redna uporaba je zelo dobrodošla tudi za lase in lasišče saj preprečuje konicam, da se cepijo, lase ohranja močne in zdrave, priporočljiva pa tudi kot nega proti prhljaju.

 

 

banner
banner
banner
banner