blank
HMELJ – Humulus lupulus
HMELJ – Humulus lupulus

Najprej seveda pomislimo na pivo, kar je tudi res, saj ga v Evropi iz hmelja pridelujejo že od 8. stoletja.

Uporabni deli: sveži ali sušeni storži

Učinkovine: lupolin z značilnimi grenčinami in flavonoidi, smole, eterično olje, čreslovine in holin

Delovanje in uporaba:

V ljudskem zdravilstvu se uporablja, ker čisti kri in pomirja krče, deluje proti potrtosti in za odpiranje materničnega ustja, pri živčnih bolečinah, živčnosti, vnetjih črevesne sluznice in glavobolu.

Čaj pomaga zoper pomladno utrujenost, živčnemu nemiru, tesnobnosti, pomirja in pomaga pri nespečnosti. Utrujenim lasem vrne lesk in naravni videz, ter krepi uvelo kožo. Učinkovit je pri menstrualnih težavah, pri boleznih mehurja in ledvic, bolečinah v želodcu, ki so posledica živčnosti. Spodbuja tek in prebavo in poživlja celoten prebavni sistem. Zunanje se uporablja za rane, ki se slabo celijo in čire.

 

 

banner
banner
banner
banner