blank

Iskanje:

GABEZ – Symphtum officinalis
GABEZ – Symphtum officinalis

Gabezovo ljudsko ime je kostni celivec, kar zgovorno pove, da so ga že od nekdaj uporabljali pri celjenju zlomljenih udov.

Uporabni deli: listi, cvetovi in korenine

Učinkovine: alantoin, rudninske soli, holin, sladkorji, ki so večinoma vezani v sluzeh, škrob, čreslovine, karotin, voski, eterično olje in askorbinska kislina

Delovanje in uporaba:

Najpomembnejša sestavina je alantoin, ki je netoksičen, nealergen, nedražljiv in spodbuja rast celic v mišičnem, vezivnem in kostnem tkivu. Varuje pred vnetjem kostnega mozga ob kompliciranih zlomih in pomaga pri čirih na golenih zaradi krčnih žil. Uporabljamo ga pri vnetjih ven,  artritisu, alergijah, podplutbah, udarninah, nategih, zmečkaninah, zvinih, revmatskih obolenjih, ozeblinah, ekcemih.  Kot ustno vodo se uporablja pri vnetju dlesni in žrela in tudi pri paradontozi. Pomaga pri vnetju pokostnice, poškodbah mišic, obrabah sklepov, spodbuja celjenje kosti. Učinkovito deluje pri bronhitisu, driski, za omilitev želodčnih razjed, vnetju rebrne mrene, lomljivih nohtih, izpadanju las, vnetjih nohtne posteljice in tudi pri luskavici. Ohranja vitalnost, spodbuja delitev celic in tako pospeši regeneracijo prizadete kože.

 

 

banner
banner
banner
 
banner