blank

Iskanje:

NAVADNA BREZA – Betula alba
NAVADNA BREZA – Betula alba

Uporabni deli: lubje, listi, drevesni sok, popki

Učinkovine: flavonoidi, eterično olje, estri, ki imajo podoben učinek kot saponini, proantociani, kalijeve soli, askorbinska kislina, gvajakol, kresol, katehini

Delovanje: spodbuja prebavo in izločanje žolča, preprečuje vnetja, deluje krepilno, pospešuje odvajanje vode (diuretik) in povečuje proizvajanje urina, blaži mrzlico in zmanjšuje vročino, povzroča znojenje, zdravi poškodbe kože, odpravlja težave z revmo in artritisom, krči žilice in tkivo, strjuje kri, deluje proti izpadanju las in prhljaju, kožnim mozoljem, pomaga pri obrabljenih sklepih, protinu, uravnava celično presnovo, deluje antiseptično in antibakterijsko.

Uporaba: Breza se uporablja v šamponih in tonikih proti izpadanju las in proti prhljaju, v čajih za odvajanje vode, pri ledvičnih kamnih, vnetju sečil, protinu, kot pripravek za postenje in kot pomoč pri hujšanju. Čaj iz mladega listja ali prevretek iz lubja uporabljamo za zdravljenje živali in sicer kot obkladek ali z njim izpiramo rane. Na rane, ki se slabo celijo in otekline, pa lahko polagamo sveže liste. V kozmetičnih izdelkih se breza uporablja za težave s kožo in s celulitom, ter pri revmatskih obolenjih.

 

 

banner
banner
banner
 
banner