blank
BERGAMOTKA – Citrus aurantium bergamia
BERGAMOTKA – Citrus aurantium bergamia

Bergamot je drevo, ki zraste do višine največ 3 metrov. Ima dišeče sadeže, bergamotke, v velikosti oranže in v barvi limone. Spada med citruse, vendar zaradi izredno kislega okusa ni primerna za uživanje. Raste v južni Italiji in južni Franciji.

Uporabni deli: sadeži, iz katerih pridobivajo eterično olje

Delovanje in uporaba:

Olje iz bergamotke je znano po tem, da pospešuje cirkulacijo, blaži krče, povišano telesno temperaturo, pomaga pri infekcijah v ustni votlini in herpesu, pa tudi pri celjenju ekcemov in aken. Uporablja se za preprečevanje mastenja lasišča in kože. V kozmetične namene ga dodajajo raznim kremam in losionom za nego kože na obrazu in telesu, pa tudi kot dodatek parfumom in kolonjskim vodam. Olje bergamotke je priporočljivo uporabljati tudi za kopeli, ki imajo antidepresiven učinek, umirjajo in stabilizirajo čustva. V kolikor se uporablja v kombinaciji z masažo, odganja žalost in tesnobo. Odišavlja prostore, v kulinariki pa se uporablja za likerje, slaščice in marmelade.

 

 

banner
banner
banner
banner