blank
Marelično olje v kuhinji

To nežno olje z okusom marcipana in Amaretta (marelični liker) uporabljamo v hladnih jedeh, sladicah, nadevih za palačinke, sadnih solatah, pecivih in kremah. Zelo dobro se tudi kombinira s pikantnimi jedmi, z rižem in testeninami.

Olje se ne uporablja za cvrtje.

 

 

Recepti:

Palačinke s skuto in oljem marelice

Sestavine za 4 osebe - 8 palačink:

Nadev:

  • 200g skute
  • vanilijev sladkor
  • pest rozin
  • kisla smetana (2 lončka; eden za nadev, eden za preliv)
  • 2 jajca
  • mala žlička olja marelice
  • cimet

Ločite beljake od rumenjakov. Iz beljakov naredite trd sneg. Pomešajte skuto, vanilij, eno kislo smetano, rozine, rumenjake, cimet in olje marelice. Na koncu dodajte sneg iz beljakov. Če vam nadev ni dovolj sladek, dodajte še malo sladkorja.

Nadevajte palačinke, zavijte v rolice (ali jih po želji samo preklopite v trikotnik), položite v z maslom namaščen pekač ali ognjevarno posodo, prelijte z drugo kislo smetano ter pecite dokler palačinke rahlo ne zarumenijo. Po želji lahko pred pečenjem po palačinkah potresete mandljeve lističe.

Dober tek!

Avtor: Nataša Šepa

 

Kremne rezine

Pripravite kremne rezine kot jih običajno pripravljate. Ko zmešate kremo, na koncu dodajte 2 žlički olja marelice. Poskusite, odlično je!

Avtor: Nataša Šepa

 

 

banner
banner
banner
banner