blank

Iskanje:

Zgodovina orehovega olja

Zgodovinski dokazi nam govorijo, da je oreh v uporabi že več kot tisoč let. Predvideva se, da so oreh najprej gojili Grki, čeprav so Perzijci bili prvi, ki so pričeli gojiti velike orehe, v katerih še danes uživamo. V času Antike se je oreh uporabljal kot hrana in sredstvo za barvanje las, volne in tkanin.

Oreh je v Evropo pripeljan iz Sredozemlja ter je postal zelo cenjen v Franciji, kjer se je pričel obdelovati v 14. stoletju. Do konca 17.stoletja je oreh postal glavna kultura v Franciji. V času 2. svetovne vojne, ko je bilo hrane v trgovinah na razpolago zelo malo, so mnoge družine v manjših vaseh Perigorda v Franciji pričele z uživanjem večjih količin oreha, da bi zaužili dovolj beljakovin.

Za proizvodnjo orehovega olja so Francozi gojili oreh 2-3 mesece  ter ga nato pretvorili v pasto. Pasto bi potem rahlo segrevali, da bi iz nje pridobili najboljši okus. Z iztiskanjem so dobili ekstrakt olja. Da bi pridobili 1 liter orehovega olja so potrebovali skoraj 4 kilograme orehov.

Že tisoč let se olje oreha uporablja v različne namene. Poleg kulinarike, se je v časih starih Egipčanov, olje uporabljalo za blazamiranje mumij. V nekaterih delih Evrope pa kot sveto olje. Ob ustvarjanju svojih mojstrovin so ga uporabljali tudi Francoski impresionisti (Monet, Cezanne i Pissaro).

banner
banner
banner
 
banner