
Laneno olje lahko vmešate v katerikoli jogurt, dodate v sveži sir, uporabljate ga kot začimbo v solati namesto drugih olj, pri izdelavi hladnih omak, majoneze in prelivov za solato.
Solatni preliv
Sestavine:
laneno olje
vinski kis
voda
česen
peteršilj
bazilika
vegeta
Količine določite sami.
Potek:: Vse sestavine zmešajte in prelijte preko solate.

Šparglji z majonezo (toplo ali hladno)
Sestavine za 4 osebe
1 kg špargljev
150 g lanenega olja
75 g mleka
250 g skute
5 kislih kumaric
1 žlička gorčice
1/2 banane in sol

Potek:
Pripravite šparglje kot običajno: povežite jih v šopek ter jih skuhajte v slani vodi. Dokler se šparglji kuhajo, pripravite domačo majonezo na naslednji način: najprej dobro zmiksajte laneno olje, mleko, gorčico in malo soli. Postopno dodajajte skuto, ter mešajte dokler zmes ne postane gladka. Na koncu vmešajte še ½ banane. Ta omaka se servira k vročim špargljem.
Vir:
Izvor: http://www.dijabetes.hr/savjeti/uljno-proteinska-prehrana-dr-budwig-2265/
Artičoke s česnovo omako
Sestavine:
3 artičoke
6 strokov česna
2,5 dl lanenega olja
sok 1 limone
sol
poper
125 g skute (po želji)
3 žlice mleka(po želji)
Potek:
Odrežite trše dele stebla in vršičke artičoke. Kuhajte jo v slani vodi, dokler zunanj listi (ko jih rahlo povlečete) ne začnejo odpadati. Kuhane artičoke vzemite iz vode.
Pripravite hladno omako:
Strt česen dodajte v olje, solite in dodajte sok ene limone. Artičoke (listi in srca) prelijte z narejeno omako.
Lahko pa uporabite tudi naslednjo kombinacijo:
Oljni omaki dodajte 125g skute, 3 žlice mleka in dobro zmiksajte. Skuta da še boljši okus omaki.
Artičoke lahko servirate tudi z drugimi vrstami enostavne kuhane zelenjave – fižol, korenček, kockice zelene, paprike, šparglji.
Izvor: http://www.dijabetes.hr/savjeti/uljno-proteinska-prehrana-dr-budwig-2265/

|