blank
Kemična sestava

Glavna aktivna sestavina rastline je tetrahydrokanabinol (THC), pravzaprav dva izomerna tetrahydrokanabinola empirijske formule C 21H 29O 2 od katerih je pomembnejši delta-1-tetrahydrokanabinol.

V konopljini smoli je veliko število (več kot 60) fiziološko znatno manj aktivnih ali skoraj neaktivnih sestavin kemijsko sorodnih THC-ju, za katere se uporablja skupni naziv, kanabinoidi.

Niti ena od 60 sestavin katere se nahajajo v konoplji, niso odkrite v niti eni drugi rastlini. Vsebina THC-ja v konoplji lahko variira, vendar pa se v večini primerov giblje v razponu od 0,2 do 3%, medtem ko ima lahko hašiš tudi več kot 20% THC-ja. Štiri najobilnejše zastopani kanabinoidi so: kanabidiolna kislina (ang. Cannabidiolic acid), kanabidiol (ang. Cannabidiol), tetrahydrokanabinol in kanabinol (ang. cannabinol).

V sami rastlini (konoplji) so kanabinoidi prisotni večinoma v obliki fiziološko neaktivnih karboksilnih kislin, katere se šele s postopkom obiranja, proizvodnje i skladiščenja konoplje dekarbonizirajo. Najverjetneje ni niti ena rastlina in njena kemijska sestava toliko raziskana, kot konoplja. Do danes je v konoplji odkritih več kot 460 kemijskih sestavin.

Od nekanabinoidnih sestavin spominjamo eterično olje, zasičene ogljikovodike z 25-30 ogljikovih atomov v molekuli i majhne količine alkaloida.


 

VIR: VUTRA ORGANIZACIJA (WWW.VUTRA.ORG)

Član Vutra Organizacije i Cjenjeni Urednik - Boodah.


 

banner
banner
banner