blank

Iskanje:

KOPRIVA – Urtica Dioica
KOPRIVA – Urtica Dioica

Kopriva je rastlina z žgalnimi in ščetinastimi dlačicami, ki vsebujejo mravljično kislino in histamin. Iz zemlje srka vitamina A in E, železo ter druge rudninske snovi.

Uporabni deli: zel, listi in redkeje korenina

Učinkovine: steroli, flavonolni, derivati kavne kisline, skopoletin, vitamini, glikozidi, amini (holin, histamin), mineralne snovi (kremenčeva kislina, kalij, nitrat), v žgalnih laskih amini kot acetilholin, histamini, serotonin, sitosterol, monoepoksilignani, lektini, skopoletin, čreslovine, fenilpropani, lektini, sluzi, maščobno olje z veliko vsebnostjo linolne kisline, proteini

Delovanje in uporaba:Kopriva

Pomaga pri raznih težavah s kožo ter zaustavlja krvavitve na površini kože, saj zoži površinske krvne žilice in krči tkivo. Poparek se uporablja za spodbujanje krvnega obtoka, rahlo pa tudi znižuje raven sladkorja v krvi. Pripisujejo ji tudi protialergijsko delovanje. Blaži bolečine v sklepih in kosteh, priporoča pa se tudi pri revmatskih obolenjih in protinu. Pomaga lajšati tudi artritis. Zel in listi povečajo količino urina in s tem izboljšajo prekrvitev ledvic, zato se kopriva uporablja tudi se pri vnetjih sečnih poti ter za preprečevanje nastanka ledvičnih kamnov. Dobra je tudi za preprečevanje edemov. Odlična je za preprečevanje prhljaja in proti mastnim lasem. Sveže stisnjen sok koprive pospešuje presnovo, zato ga nekateri uporabljajo za spomladanske tretmaje in kure. Mlade liste koprive, ki še niso pekoči, nekateri uživajo tudi kot solato.

 

 

banner
banner
banner
 
banner