blank

Iskanje:

Izdelava avtomobila iz konoplje

 

Že davnega 1941. leta je Henry Ford izdeloval avto-karoserijo iz bioplastike, pridobljene iz konoplje, katera je bila šestkrat lažja od jekla, ter desetkrat bolj odporna na trčenja. Konoplja je lahko enako koristna v prehrani, medicini, zdravju, kot tudi v proizvodnji betona ali tkanine. Konoplja vitalizira tla, letno zraste nekaj metrov, ter predstavlja bogat vir biomase, brez opustošenja pragozdov. Ta večnamenska rastlina nas vrača 100 let nazaj, ko so svet poganjali ogljikohidrati, ter so vsa vlakna, goriva in zdravila bili produkt fotosinteze, pred ogljikovodiki, kateri se pridobivajo iz oglja ali nafte. Poleg tega, so danes dobro znane tudi njene medicinske blaginje.

Oddaja ”Na rubu znanosti” emitirana 06. 05. 2011. na HTV1

Ideja je izdelati avtomobil katerega je mogoče reciklirati, vendar pa, da zadrži vse pomembne lastnosti standardnih pločevinastih vozil. Tako bi se od konopljinih vlaken (in vlaken drugih rastlin) lahko prizvajala karoserija, ter nadomestki za komponente, kovinske in oljne baze. V raziskovanje je vloženo okrog 740 tisoč €.

Z mešanjem polipropena in konopljinih vlaken, se dobi zmes, iz katere se lahko ulivajo avtomobilski deli. Razen tega, da se materijali bazirani na konoplji dajo povsem reciklirati, zadržujejo tudi visoko čvrstost in trdnost,cene surovin in energije za obdelavo, pa so nizke. Poleg navedenega, so izjemno lažji materiali, s čimer bi se skupna masa vozila lahko zmanjšala za 100 kg.

Britansko podjetje Qinetiq že uspešno proizvaja nadomestke bazirane na konoplji (stopalke za plin, zavore in spojnice). Razvoj tehnologije, pa bo omogočil proizvodnjo še več delov za avtomobile.

Fordovo investiranje v proizvodnjo avta od konoplje, pravzaprav ni nič novega. Že davnega leta 1941. je pomembnež iz Detroita proizvedel prototip iz rastlinskih vlaken, vendar pa tehnologija ni zaživela v serijski proizvodnji. Čeprav je že takrat eksperimentalni Fordov avto bil 33% lažji od primerjajočega kovinskega modela. Poročila govorijo kako je model narejen iz konoplje izdržal tudi do desetkrat močnejši udarec od kovinskega, brez vidnih poškodb.

 

VIDEO: FORDOV PRVI AVTO IZ KONOPLJE

http://www.youtube.com/watch?v=bxlj6fgQ-ZU

 

VIR: Jutarnji.hr; objavljeno: 18.07.2007.

 

banner
banner
banner
 
banner