blank
Recepti

Zeliščno konopljino olje

Konopljino olje lahko odlično obogatimo z zelišči, kar samemu zdravilnemu učinku doda tudi odličen aromatičen okus.

Za 2.5 dcl konopljinega olja priporočamo naslednjo mešanico:

-    sveža bazilika, 5 do 10 listov, lahko jo dodamo celo, ali pa jo na fino narežemo
-    vejica rožmarina
-    vejica origana – uporabimo samo liste
-    1 strok česna, ki ga olupimo in dodamo celega ali fino mletega
-    10 zrnc pisanega popra

Konopljino zeliščno olje damo v hladilnik in ga po nekaj dneh, ko se okusi dobro premešajo, odcedimo.

 

Bananin shake s konopljinim oljem

-    Za pol litra bananinega shaka s konopljinim oljem potrebujemo:
-    ½ žlice konopljinega olja
-    1 banano
-    3 dcl mleka, oziroma po želji, če želimo bolj redek, ali pa bolj gost shake. Lahko uporabimo tudi sojino mleko, ali jogurt
-    1 žlica medu
-    za bolj bogat okus lahko dodamo tudi nekaj koščkov jabolk, ali tropskega sadja - agrumov
-    1 žlica evrokrema ali žlico čokolade v prahu
-    nekaj ledenih kock

Vse sestavine razen ledenih kock zmešamo z navadnim ali paličnim mešalnikom. Ledene kocke dodamo na koncu.  

 

Omaka za žar iz konopljinega olja

Za pripravo potrebujemo:

-    2 žlici konopljinega olja
-    hren
-    čili ali papriko v prahu
-    2 kavni žlički sladkorja
-    1 kavna žlička črnega popra
-    6 žlic vode
-    1 ali 2 paradižnika, po želji
-    1 glava čebule
-    2 dcl rdečega vina

Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Dodamo ju v posodico skupaj z očiščenim hrenom in čilijem oz. rdečo papriko, sladkorjem in poprom. Vino zavremo skupaj z vodo in ga prelijemo preko začimb. Dodamo še konopljino olje in posodo pokrijemo. Dva do tri dni jo pustimo v hladilniku, da se premešajo okusi začimb. Nato omako odcedimo. S takšno omako premažemo meso, ki ga pečemo na žaru. Če pa želimo omako ponuditi h gotovi jedi, jo prekuhamo z enim do dvema olupljenima paradižnikoma. Precedimo in začinimo po želji.

 

Jajčni namaz s konopljinim oljem

Sestavine:

-    žlica konopljinega olja
-    10 dag masla
-    2 trdo kuhani jajci
-    1 žlica gorčice
-    sol
-    poper

Vse sestavine dobro premešamo. Če želimo pikanten namaz, uporabimo pekočo gorčico, po želji dodamo na drobno narezane feferone. Namaz lahko oplemenitimo tudi s sardelami in kaprami.

Avokadova solata s konopljinim oljem

Potrebujemo:

-     2 žlici konopljinega olja
-    3 cele, sveže koruzne storže
-    3 kumarice
-    3 avokade
-    nekaj listov mete
-    1 čebulo
-    balzamični kis
-    kuhano jajce
-    1 paradižnik

Koruzne storže popečemo v pečici 10 min. Nato z nožem odstranimo jedrca. Na poljubne koščke zrežemo kumarice, paradižnik, metine liste in čebulo, nato vse skupaj zmešamo s pretlačenim avokadom in narezanim jajcem. Dodamo konopljino olje in balzamičen kis. K jedi se zelo podajo tudi oluščena konopljina semena.

banner
banner
banner
banner