blank
ČAJEVEC – Melaleuca alternifolia
ČAJEVEC – Melaleuca alternifolia

Je zimzeleno drevo, ki zraste do 7 m visoko in nima nič skupnega s čajnim grmom iz katerega se pridobiva čaj. Drevo raste v Avstraliji. Že Aborigini so si z njegovimi listi lajšali zdravstvene težave. Listi imajo oljne žleze in vsebujejo veliko količino čajevčevega olja z antiseptičnim učinkom.

Uporabni deli: listi in vršički iz katerih se pridobiva eterično olje

Učinkovine: terpenski alkoholi, kot na primer terpinen-4-ol, gama- in alfaterpin ter terpineol

Delovanje in uporaba:

Njegova uporaba je široka, saj ga najdemo široki paleti zdravilnih in kozmetičnih izdelkov. Eterično olje iz listov čajevca je uporabno pri razni kožnih vnetjih in turih, žuljih in otiščancih, opeklinah in ozeblinah. Učinkovito je za bradavice ali akne, pa tudi proti glivicam in bakterijam, zato učinkuje tudi na neprijetni telesni vonj, se pa uporablja tudi pri vnetjih nohtne posteljice. Preprečuje okužbe in vnetja. Olje iz čajevca je dobro tudi za ureznine in pike žuželk, dobro se pa obnese tudi na lasišču za odpravo prhljaja. Odlično je za nego ustne votline (tudi slab zadah) in herpesa, pomaga tudi pri zobobolu. Sedeča kopel z oljem je učinkovita vaginalnih infekcijah in hemoroidih. Kopeli z eteričnim oljem čajevca na splošno pomirjajo in blažijo depresijo, učinkujejo pa tudi na utrujene in boleče noge. Nekaj kapljic olja se lahko doda tudi pri izpiranju perila. Eterično olje v dišavni lučki pa lahko deluje kot aromaterapija, hkrati pa ščiti pred insekti, saj le-ti ne prenesejo vonja čajevca.

Opozorilo:  Eterično olje čajevca lahko pri ljudeh z občutljivo kožo povzroči alergije, zato ga pred uporabo manjšo količino preizkusimo na manjšem koščku kože. Ni primerno za notranjo uporabo! Ni primerno za nosečnice.

 

banner
banner
banner
banner