blank
Ustni lišaj (Lihen planus)

Ustni lišaj pomeni spremembo v ustni sluznici. Lahko se pojavi v več oblikah. Običajno se začne kot množica majhnih, bledih mehurčkov, ki se postopoma strnejo v fino, belo, čipkasto omrežje rahlo privzdignjenega tkiva. V ostalih primerih se ta bolezen pojavi v obliki svetlečih, rdečih, rahlo privzdignjenih lis. Spremembe se pogosto pojavljajo na notranjih straneh obraza in ob straneh jezika. Bolniki tožijo zaradi bolečih ust, nekateri imajo suh, kovinski okus, manj je tistih, ki se bolezni sploh ne zavedajo.

Ustni lišaj lahko nastane iz večih vzrokov – čustvenega pretresa, zaradi razdražljivih mest v ustih – na primer zaradi slabo se prilegajoče proteze – ali zaradi slabe ustne higiene, pogosto pa je vzrok neznan.

Ustni lišaj je sicer redka bolezen, prizadene pa lahko vsakega odraslega človeka, pogostejša je pri ljudeh srednjih let in pri starejših ženskah. Polovica obolelih ima to bolezen tudi na koži.

Kaj lahko storimo?

Vsako spremembo tkiva v barvi ali sestavi mora pregledati zdravnik. Ta bo opravil preiskavo in ugotovil, ali gre za ustni lišaj. Najbolje je preprečevati to bolezen z redno ustno higieno in rednim ščetkanjem zobovja in dlesni. Če je čiščenje boleče, izberemo mehkejšo ščetko in jo uporabljamo na rahlo. Zobozdravnik bo ugotovil, ali se proteza dobro prilega in če ima hrapava mesta. Če vas bolezen zelo moti, vam bo predpisal tablete ali ustno vodo s protivnetnim steroidnim zdravilom za sesanje ali izpiranje ust na vsakih nekaj ur. Takšno zdravljenje lise navadno skrči, po nekaj dneh pa v celoti izginejo.

banner
banner
banner
 
banner