blank
Venska tromboza

Tromboza pomeni nastanek krvnega strdka oz. trombusa, ki zamaši žilo delno ali popolnoma. Če je tromboza v vneti veni blizu kožne površine, povzroča tromboflebitis. Če pa krvni strdki nastanejo globlje v veni, je govora o globoki venski trombozi. Najpogosteje ta bolezen nastane v spodnjih udih, vendar pa se lahko pojavi kjerkoli, posebno v spodnjih delih trebuha.

Znaki:

Obolelo področje, to je navadno na stegnih ali  mečih, zateče, postane boleče, saj je prekinjen normalen obtok krvi, v venah in kapilarah pa je narasel pritisk. Na nogi tako nastane edem, to je blazinasta oteklina, na kateri ob pritisku s prstom nastane vdolbina. Če tromboza ni na spodnjem udu, morda ne bo nobenih znakov, dokler se delci strdka ne odtrgajo in jih odnese tok krvi. Posledica tega je embolija.

Kaj storiti?

Po sumu na globoko vensko trombozo moramo k zdravniku, ki bo naredil preiskavo srca, pljuč in krvnega obtoka. Za trombozo na spodnjem udu bo najbrž zahteval venografijo. Pogosta je preiskava z ultrazvokom in radioaktivni fibrinogenski test. Preiskavi lahko potrdita zdravnikovo diagnozo in pokažeta točno mesto trombosa in njegovo velikost.

 

 

banner
banner
banner