blank
Kronično pešanje ledvic

Gre za bolezensko stanje, pri katerem se več let ponavljajo lažja vnetja, ki tako poškodujejo in zabrazgotinijo ledvice, da pride do okvare njihovega delovanja, ne da bi bilo sicer  popolnoma uničeno. Za vnetje so lahko krivi številni vzroki – najpogosteje kronični peilonefritis ali glomerulonefritis, pa tudi trajnejše bolezni, kot so ledvični kamni, ciste ledvic, visok krvni pritisk ali pretirano jemanje zdravil proti bolečinam. Pri kroničnem pešanju ledvic v krvi postopoma narašča količina odpadnih in kemičnih snovi, ledvice vedno težje omejujejo količino vode v seču, pojavi se zvišan krvni pritisk, saj je prav uravnavanje le tega ena od ledvičnih funkcij. Visok krvni pritisk je torej lahko tako vzrok kot posledica kroničnega pešanja ledvic.

Znaki:

Pojavijo se postopoma, več let jih morda sploh ni. Kasneje pride do vedno pogostejšega mokrenja, bolnik je vse bolj zaspan in utrujen. Če stanje ne gre na bolje, se pojavijo znaki zadnjega stadija pešanja ledvic (slabost, bruhanje, driska, glavobol, obložen jezik, edemi v pljučih, kar povzroča kratko sapo, bolečine v prsih in hudo srbenje kože brez izpuščajev).

Kaj storiti?

Če nenormalno pogosto mokrimo in se težave ne nehajo po tednu dni, moramo k zdravniku. Ta nam bo izmeril krvni pritisk in če je s tem povezano pogosto mokrenje, nas bo napotil na nadaljnje preglede, predvsem, če so okvare ledvic v družini. Najbrž bodo opravili še preiskave krvi in urina, pa tudi biopsijo za pregled ledvičnega tkiva.

Kako si pomagamo sami:

Nujno moramo upoštevati zdravnikovo dieto, ki temelji predvsem na nebeljakovinski prehrani in na velikih količinah popite vode. Ne smemo jemati nobenih zdravil, če jih ne predpiše zdravnik. Potrebni so redni zdravniški pregledi, četudi je počutje dobro. Ti bodo omogočili pravočasno zdravljenje, v zgodnjem stadiju bolezni.

banner
banner
banner