blank

Iskanje:

Rahitis

O rahitisu govorimo, kadar otrok v krvi nima dovolj kalcija in so zato kosti prešibke. Spodnji udi se zato lahko pod otrokovo težo upognejo, navadno navzven in dobijo obliko oklepajev.

Najpogostejši razlog za pomanjkanje kalcija je pomanjkanje vitamina D. Kalcija lahko v redkejših primerih primanjkuje tudi zaradi neprimerne prehrane. Telo vitamin D tvori tudi iz sončne svetlobe. Preredko izpostavljanje soncu je torej lahko prav tako vzrok za pomanjkanje kalcija.

Nekoč je bil rahitis pogosto obolenje, dandanes se pojavlja vse redkeje. Dojenčki dnevno prejemajo vitamine in skoraj vsi otroci so ustrezno hranjeni in s tem dovolj oskrbljeni s kalcijem in vitaminom D. Tudi sončne svetlobe imajo dovolj. Za rahitis so torej dovzetni le slabo prehranjeni otroci.

Zdravljenje:

Prehrana naj bo uravnovešena in dopolnjena z vitaminom D, lahko v tabletah ali tekoči obliki. Otrok naj uživa velike količine kalcija, najpogosteje v mleku. Preveliki odmerki vitamina D niso priporočljivi, saj lahko tudi škodi. Zdravljenje okrepi  kosti, in če otrok ni pretirano skažen, se bo naprej normalno razvijal. V redkih primerih, kadar so udi zelo prizadeti, je potrebna operacija, ki se navadno izkaže za uspešno.

banner
banner
banner
 
banner