blank

Iskanje:

Glivična okužba nožnice (vaginalna kandidaza)

Infekcija nastane v nožnici, kot posledica okužbe z glivico »candida albicans«. Veliko žensk  ima te glivice, vendar se v normalnih razmerah ne morejo razrasti in povzročiti bolezni, ker jih ovirajo majhne količine mlečne kisline, ki jo proizvajajo ne patogene bakterije v nožnici. Če so te bakterije uničene, se glivice lahko razvijajo. Bakterije uničujejo nožnični dezodoranti, splakovanje nožnice in antibiotiki, ki proizvajajo mlečno kislino in dopuščajo, da se razmnožijo glivice. Na podoben način sprožijo rast glivic hormonske spremembe zaradi jemanja kontracepcijskih tablet ali zaradi nosečnosti. Okužba nožnice je pogosta, a ne ogroža zdravja.

Znaki:

Najizrazitejši znak je razdraženo zunanje spolovilo in nožnica. Pojavi se lahko gost, belkast izcedek. Občevanje je boleče in pekoče. Pogosteje moramo na vodo, seč pa peče ali žge.

Kaj storiti?

Glivično okužbo lahko preprečujemo na več načinov, ne nosimo spodnjega perila iz umetnih vlaken, saj ta v primerjavi z bombažem ne morejo dihati, toplo in vlažno okolje pa pospešuje okužbo. Izogibamo se dezodorantom in posipom in ne izpirajte nožnice. Če opazimo znake glivične infekcije, se posvetujemo z zdravnikom. Ta bo vzel bris in opravil laboratorijske preiskave.

Zdravljenje:

Okužbo zdravimo s proti glivičnim zdravilom, ki se kot vložek ali krema vnaša v nožnico. Tako se vnetje navadno pozdravi, če se pa okužba ponavlja, bo zdravnik predpisal kremo tudi partnerju. Možno je namreč, da moški okužbo prenaša, ne da bi bil okužen tudi sam.

 

banner
banner
banner
 
banner