blank
Slabokrvnost ali anemija

Najbolj pomemben sestavni del rdečih krvničk je rdeče barvilo hemoglobin, ki se v pljučih veže s kisikom in ga krvni obtok prenaša v vsa telesna tkiva. Slabokrvnost nastane, kadar količina hemoglobina pade pod raven, ki je potrebna, da tkivu prinese ustrezne količine kisika.  Razlogov, zakaj po telesu kroži premalo hemoglobina, je lahko več.  Napaka bodisi tiči v nastajanju hemoglobina samega, ali v nastajanju rdečih krvničk. Za tvorbo hemoglobina je potrebno železo, zato je pomanjkanje železa v organizmu vzrok, da ne more nastati dovolj hemoglobina. Temu stanju pravimo anemija zaradi pomanjkanja železa. Premalo vitamina B12 povzroči, da nastaja premalo rdečih krvničk in da le te tudi niso normalne (perniciozna ali pogubna anemija). Na kri enako vpliva tudi pomanjkanje folne kisline (anemija zaradi pomanjkanja folne kisline). Podedovane napake, kot na primer anemija s srpastimi celicami, povzročajo tvorbo nenormalnega hemoglobina.

ZNAKI:

Utrujenost, bledoličnost, šibkost, omedlevica, težka sapa in razbijanje srca.

KAJ STORITI:

Če se pojavijo znaki slabokrvnosti, pojdite k zdravniku. Ne poskušajte z zdravljenjem sami, na primer z železovimi ali vitaminskimi tabletami, saj lahko tako zabrišete diagnozo sicer resne, toda ozdravljive osnovne bolezni. Zdravnik lahko ugotovi anemijo po analizi krvne slike in nekaterih drugih pregledih krvi. Če vzrok bolezni ne bo jasen, boste morali še v bolnišnico zaradi dodatnih preiskav, da se ugotovi raven železa v krvi, preišče razmaz kostnega mozga (biopsija) in blata zaradi morebitne notranje krvavitve. Če je ugotovljena krvavitev, je potrebno ugotoviti še njen izvor, na primer s pomočjo barijevega obroka, barijeve klizme ali endoskopije.

ZDRAVLJENJE:

Sami: Čeprav slabokrvnost zdravi zdravnik, lahko tudi sami veliko pripomoremo z uživanjem hrane, ki vsebuje dovolj železa. Bogato z železom je predvsem meso, posebno govedina in jetra, črni kruh z otrobi, temno zelena listnata zelenjava in suho sadje.

Strokovna pomoč: Anemijo se lahko zdravi le, če je odpravljen osnovni vzrok. Kadar je potrebna operacija, lahko pred njo dobimo transfuzijo krvi. Če je anemija huda, temeljnega vzroka pa ne morejo odkriti in zdraviti, vas bodo za kakšen dan poslali v bolnišnico. Tam boste dobili transfuzijo krvi ali v določenih primerih injekcijo železa, da se napolnijo rezerve. Če je anemija blaga, bodo predpisali železo v tabletah ali injekcijah. Za železove tablete pravijo, da povzročajo prebavne težave. Te lahko preprečite, če ne jemljete tablet na prazen želodec in predvsem ne več, kot jih je predpisal zdravnik. Če bolnik ne prenaša tablet, mu dajo železo z injekcijo.

Po zdravljenju z železom vam bodo svetovali, da jemljite železove tablete še približno tri mesece. Če je bil vzrok anemije napačna prehrana, vam bodo svetovali jedilnik.

banner
banner
banner