blank
Ustne razjede

Razjeda v ustih pomeni prekinitev v ustni sluznici, ki razkriva občutljivo tkivo pod njo. Razjede so si med seboj precej podobne, vendar se močno razlikujejo glede vzroka in resnosti. Najbolj običajni, boleči vrsti razjed sta aftozne razjede (afte), ki se rade pojavljajo v stresnih situacijah, pri izčrpanosti ali bolezni, in pa travmatske razjede, ki se pojavijo zaradi poškodbe ustne sluznice – bodisi zaradi zobne proteze, ščetkanja, če se opečemo z vročo hrano ali se ugriznemo v usta ali jezik.

Nekatere razjede so posledica okužbe, na primer herpes simpleks, pri katerem se mehurji v ustih na koncu spremenijo v razjede. Le redko pomeni razjeda prvi znak tumorja v ustih ali na jeziku, ali celo nekaterih splošnih bolezni, kakor slabokrvnosti (anemije) ali levkemije.

ZNAKI:

Aftozno ali travmatsko razjedo opazimo najprej, kadar zaužijemo kaj začinjenega ali kislega, na primer agrume, pri tem pa občutimo pekočo bolečino. Aftozne so velike dva ali tri milimetre, videti so kot belkasto rumene pege, rdeče obrobljene. Včasih se pojavijo množično na straneh ust, bolijo in lahko trajajo tudi do 10 dni.

Travmatska razjeda je navadno večja in traja teden dni ali več. Če jo je povzročila proteza ali oster zob, se ne pozdravi, dokler vzroka ne odstranimo.

Razjede so zelo pogoste, za njimi trpi kar 10 odstotkov ljudi. Najpogostejše so pri najstnikih in mlajših odraslih, pogosteje pa se pojavljajo pri ženskah, kot pri moških, zlasti pred menstruacijo.

KAJ STORIMO SAMI:

Ustne razjede običajno ne pomenijo večjih zdravstvenih težav in zginejo same od sebe. V lekarni lahko kupimo različna sredstva, ki omrtvičijo in zaščitijo izpostavljeno tkivo v razjedi, ter tako olajšajo bolečino in pospešijo zdravljenje. Pomagamo si lahko tudi sami tako, da izpiramo usta s toplo slano vodo. Izogibamo se močnim začimbam, ostri in kisli hrani.

ZDRAVNIŠKA POMOČ:

Če sklepamo, da travmatsko razjedo povzroča škrbast zob ali zobna proteza, obiščemo zobozdravnika. Če se pod treh tednih razjeda ne zaceli, je potrebno dati vzorec krvi za laboratorijsko preiskavo, ki bo pokazala, ali gre za kakšno osnovno bolezen in kako ukrepati.


 

 

banner
banner
banner
 
banner