blank
Zvin

Zvin nastane, kadar se zaradi prevelike obremenitve natrgajo in raztrgajo vezi, ki povezujejo sosednji kosti in držijo sklep v pravilni legi. Stopnja zvina je odvisna od tega, kako močno so raztrgane vezi. Zvin se lahko pojavi kjerkoli, najbolj pogosti pa so zvini gležnja, zapestja, kolena in prstnih sklepov.

ZNAKI:

Bolečina in občutljivost v poškodovanem predelu sta glede na obseg okvare lahko manjši ali večji . Zviti sklep lahko še naprej deluje, vendar pri tem boli. Lahko tudi zateče, koža nad njim pa kasneje pomodri. Pri zvinih, kjer so se pretrgale vezi, je sklep deformiran in zatečen.

Zvini , kadar gre za lažje primere, niso nevarni. Vendar pa, kadar se poškodba večkrat ponovi na istem mestu, oslabi sklep. Najbolj podvržen je gleženj, ki začenja brez vidnega vzroka občasno klecati, če je pogosto zvit.

ZDRAVLJENJE:

Sami: Če je zvin lažji, podpremo sklep z elastičnim povojem in ga pustimo počivati. Oteklino zmanjšujemo z ledenimi obkladki. Po dnevu ali dveh začnemo sklep razgibavati kolikor je mogoče, ne da bi ga obteževali. Kadar sklep počiva, naj bo v dvignjenem položaju, tako oteklina hitreje mine.

Zdravniška pomoč:  Če je zvin hud, bo zdravnik obolelo mesto odel v mavec. Včasih je nujna operativna korekcija hudo raztrganih vezi. Po vsaki taki operaciji je potrebno nekaj tednov nositi mavčev povoj. Ko odstranimo mavec, mora poškodovanec nositi še elastičen povoj in obiskovati fizioterapijo, da sklep ponovno pridobi moč za normalno uporabo.

banner
banner
banner