blank

Iskanje:

Izpah

Sklep je izpahnjen, ko so kosti, ki bi se morale stikati, razmaknjene tako, da sklep ne deluje več. Vzrok je navadno huda poškodba, pri kateri je mehanična sila dovolj velika, da strga sklepne vezi.  Poleg premika kosti se še težje okvarijo sklepna ovojnica, okoliške mišice, krvne žile in živci. Ista sila povzroči včasih zlom ene ali obeh prizadetih kosti.

Izpahi so lahko prirojeni, ali se pojavijo kot zaplet pri revmatoidnem artritisu. Izpah se lahko ponavlja brez vidnega vzroka pri človeku, ki ima sklep že okvarjen zaradi nekdanjih poškodb. Za takšne, »spontane« vrste izpaha sta dovzetna čeljustni in ramenski sklep.

ZNAKI:

Izpahnjen sklep je deformiran, izredno boleč, hitro oteče, pomodri in je nepremakljiv.

NEVARNOST:

Izpah hrbteničnega vretenca lahko poškoduje celotni hrbtni mozeg in včasih povzroči ohromitev telesa pod mestom poškodbe. Podobno lahko izpah ramena ali kolka poškoduje glavni živec prizadetega zgornjega ali spodnjega uda in posledica je ohromitev. Manj nevaren je nastanek artroze, h kateremu so nagnjeni zlasti sklepi, ki so bili izpahnjeni.

KAJ STORITI :

Sklep naravnava le zdravnik, saj obstaja možnost tudi kakšnega drugega zloma ali okvare, ki bi ju nepravilno naravnavanje lahko le še poslabšalo. Preden greste k zdravniku ne jejte in ne pijte, saj boste dobili splošno anestezijo zaradi naravnanja izpaha. Zdravnik bo obliko okvare sklepa ugotavljal z rentgenom.

STROKOVNA POMOČ:

Po petnajstih minutah do pol ure navadno postane sklep tako boleč, da je treba naravnavanje opravljati v splošni anesteziji. Po naravnanju vam bodo, pod pogojem, da so žile, živci in kosti nepoškodovani, sklep imobilizirali in za dva ali tri tedne dali v opornico, da se poškodovano tkivo pozdravi.

Včasih je sklep mogoče naravnati le operativno. Operacija je prav tako potrebna tudi v primeru, če je sklep zaradi ponavljajočih se izpahov oslabel in je treba zategniti vezi, ki povezujejo sosednji kosti.

 

 

banner
banner
banner
 
banner