blank
Artroza

Artroza običajno nastane kot posledica naravne obrabe sklepov. Možnost nastanka artroze je odvisna od različnih dejavnikov, na primer od starosti ali od tega, koliko ste obremenjevali kakšen sklep pri športnih dejavnostih in rekreaciji. Artroza se najprej razvije na velikih sklepih, ki nosijo največjo težo, se pravi na kolkih, kolenih ali hrbtenici starejših ljudi. Gladka obloga kosti v sklepu, znana kot sklepni hrustanec, se zaradi prevelike obremenitve, poškodb ali drugih vzrokov začenja luščiti in pokati. Ko se hrustanec kvari, postane prizadeta tudi spodaj ležeča kost, ki se zadebeli in deformira. Gibi postanejo omejeni in boleči, zato mišice, ki pregibajo sklep in niso aktivne, postopoma atrofirajo. Osteoartroze ne smemo zamenjevati z revmatoidnim artritisom!

ZNAKI:

Bolečine, otekanje in okorelost v prizadetem sklepu, ki se pojavljajo v presledkih, trajajo mesece in leta. Čeprav je pogosto več obolelih sklepov, je artroza redko tako huda, da bi povzročala znake v več kot enem ali dveh sklepih istočasno. Pri nekateri se lahko bolečina, ki se je začela kot manjša nadloga, počasi tako poslabša, da moti spanje in vsakdanje življenje. Končno sklep tako zelo degenerira, da otrdi in zato tudi manj boli.

Stopnja otekline prizadetega sklepa je različna; lahko je komaj opazna ali pa postane sklep skrajno otekel in grčast. Tudi sama bolečina je pogosto varljiva, lahko jo občutimo neposredno v predelu sklepa ali pa je prenesena in se zdi, kot da bi izvirala iz drugih delov telesa. Artroza kolka se lahko na primer najbolj boleče odraža v kolenu.

KAJ STORITI:

Zaradi občasnih bolečin in okorelosti v sklepu še nimamo razloga za zaskrbljenost. Če so znaki moteči, se poskusimo zdraviti sami. Šele nato, če ne pomaga, se posvetujmo z zdravnikom, ki bo po pregledu morda odredil krvne preiskave in rentgensko slikanje prizadetega sklepa ali sklepov. Če so krvne preiskave v mejah normalnih vrednosti, je velika verjetnost, da gre za artrozo, ne pa za bolj resni, revmatoidni artritis.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI:

Logično lahko sklepamo, da je naravna obraba na tistih sklepih, ki nosijo težo, največja pri ljudeh s prekomerno težo. Če enostavno ne morete shujšati, uporabljajte sprehajalno palico, pogosto počivajte in spite na trdi postelji. Bodite toplo oblečeni, saj toplota lajša bolečine v sklepih. Sklepov in mišic tudi ne smemo oslabeti zaradi neaktivnosti. Redne vaje okrepijo mišice in po daljšem obdobju tudi zmanjšajo znake. Poleg občasnih odmerkov aspirina ali paracetamola se je treba izogibati preparatov, ki jih prodajajo brez recepta kot čudežna zdravila za artritis, razen, kadar jih priporoči zdravnik.

STROKOVNA POMOČ:

Zdravnik lahko predpiše proti bolečinam močnejše sredstvo, kot je aspirin. Nekatera protivnetna zdravila olajšajo znake, čeprav ne vemo, zakaj. Pri hudih bolečinah pomaga injekcija steroidnega zdravila v boleči sklep, vendar lahko tako zdravljenje sklepni hrustanec še bolj poškoduje, če je prepogosto. Zdravnik lahko odredi tudi fizioterapijo, ki običajno vključuje vaje in zdravljenje s toploto.

Včasih je potreben kirurški poseg. Najbolj pogosta operacija, predvsem za bolnike z artrozo kolka, je nadomestitev sklepa.

 

 

banner
banner
banner