blank
Vetrovi

Kopičenje vetrov v črevesju lahko povzroča krče in bolečine, poleg tega so tudi socialno moteč in neprijeten problem.

Izpuščanje plinov tudi do desetkrat na dan ni nič nenavadnega. Plini so sestavljeni iz ogljikovega dioksida, dušika, vodika in žveplenih spojin, ki povzročajo neprijeten vonj.

Vzroki za napihnjenost in vetrove:

  • Pogost in nepotreben vzrok je goltanje in govorjenje med prehranjevanjem in pitjem.
  • Napihnjenost se lahko pojavi, kadar spremenimo način prehranjevanja z večjo količino balastnih snovi.
  • Vzrok je lahko tudi pomanjkanje prebavnih encimov, kar je lahko posledica obolenj žolča in trebušne slinavke. Nekaterim primanjkuje encim laktaza, kar povzroča težave pri mlečnih izdelkih, razen pri jogurtu.
  • Med vzroki za napenjanje so lahko tudi zdravila, med najpogostejšimi odvajala, eterična olja, antibiotiki, železovi preparati, aceticistein.

Živila, ki povzročajo napihnjenost in vetrove:

  • svež kruh,
  • kumarice,
  • čebula in česen,
  • vse vrste zelja,
  • stročnice,
  • žitarice,
  • živila z večjo vsebnostjo zraka  - stepena smetana, kreme, sladoled,
  • pijače z dodatki, iz katerih nastaja ogljikov dioksid.

Kaj lahko storimo?

Hrano žvečimo dalj časa, pri kuhi uporabljamo začimbe, ki zavirajo vetrove, to so kumina, janež, komarček in ingver. Prehranjujemo se v zmernih količinah in pri tem ne zaužijemo preveč tekočine. Priporočljivi so dnevni kratki sprehodi. Izogibajmo se hrane, ki nam povzroča težave, to so najpogosteje močno začinjene jedi in gazirane pijače.

 

 

banner
banner
banner
banner