blank

Iskanje:

Celiakija

Ta bolezen se zelo redko pojavi pri odraslih ljudeh. Gre za negativno reakcijo sluznice tankega črevesa na proteine in gluten, ki se nahaja v pšenici in drugih žitaricah. Ko tanko črevo pride v stik z glutenom, postane membrana, ki obdaja notranjost tankega črevesa gladka, namesto puhasta. Kot posledica se kaže nezmožnost vsrkavanja hranljivih snovi. Bolezen se navadno odkrije v zgodnjem otroštvu, oziroma že pri dojenčku.

Znaki:

Običajno se pojavijo po nekaj tednih, ko smo dojenčka začeli hraniti z žitnimi jedmi, v četrtem ali petem mesecu. Dojenček se počasneje redi, ali težo celo izgublja in ima slab tek. Dojenčka mučijo vetrovi, večkrat na dan odvaja svetlo blato z močnim vonjem. Dojenčku lahko napihne trebuh, pri nekaterih se v ustih razvijejo ranice.

Kaj storiti:

Če sumite, da je otrok alergičen na gluten, pojdite k zdravniku. Če bo zdravnik vaše sume potrdil, bo otroka napotil na preiskave krvi in blata. Če se možnost bolezni pokaže pri raziskavah, bodo opravili tudi biopsijo tankega črevesa, s katero se ugotovi, ali otrok ima celiakijo ali ne.

Zdravljenje:

Zdravnik predpiše dieto brez glutena. Otrok lahko je riž in koruzo, piškote in kruh pa le iz posebne moke, ki je brez glutena. V nekaj tednih po spremembi prehrane bo otrok začel pridobivati težo in se normalno razvijati.

banner
banner
banner
 
banner