blank

Iskanje:

Chronova bolezen

Pri Chronovi bolezni gre za dolgotrajno, kronično vnetje prebavnega trakta. Največkrat je prizadet krajni del vitega črevesa (ileum), čeprav se lahko vnetja pojavijo kjerkoli v črevesju. Pri tej bolezni ni znan vzrok, ni dedna in ne gre za okužbo. Začne se z nastankom vnetnih sprememb v črevesni steni, ta vnetja se lahko širijo ali rastejo iz enega predela v drugega. Nekateri predeli se iz neznanega razloga pozdravijo, lahko pa pustijo brazgotinasto tkivo, ki zadebeli črevesno steno in zožuje prehod.

Znaki:

Začne se z občasnimi napadi krčev in trebušnih bolečin , zlasti po jedi. Spremlja jih driska in splošno slabo počutje, bolnik lahko ima tudi rahlo povišano temperaturo. Napadi se običajno pojavijo pri dvajsetem letu in bolnika spremljajo vse življenje Navadno se ponavljajo vsakih nekaj mesecev, pri nekaterih ljudeh vsakih nekaj let. Četrtina bolnikov doživi napad ali dva, ki se pa nikoli več ne ponovita.

Kaj storiti:

Če po bolezenskih znakih sklepamo, da bolehamo za Chronovo boleznijo, se moramo posvetovati z zdravnikom. Ta bo po splošnem pregledu najbrž potreboval še rentgensko sliko prebavnega trakta. Včasih je potrebna tudi endoskopija črevesja, da se ugotovi lokalizacija vnetih predelov. Zaradi morebitne slabokrvnosti opravijo krvno preiskavo. Chronovo bolezen lahko blažimo s primerno dieto, ki jo predpiše zdravnik, da ne dražimo črevesja. Če so ponavljajoči napadi povzročili brazgotine in tako zožili črevo, da zdravljenje z zdravili ne učinkuje več, je potrebna operacija, pri kateri odstranijo najbolj prizadete dele črevesja. Operacija lahko zelo izboljša zdravstveno stanje in za več let odloži napade te bolezni.

banner
banner
banner
 
banner