blank
Holesterol

Holesterol je paradoksalen – vsi ga potrebujemo, za nekatere pa je lahko tudi smrtno nevaren. Holesterol je maščoba, ki nastaja po naravni poti, daje svoj doprinos življenjsko pomembnim funkcijam organizma, kot so nastajanje novih celic, izolacija živcev in proizvodnja hormonov.

Jetra proizvajajo ves holesterol, ki je organizmu v naravnih pogojih potreben, ampak glede na to, da se ta voščena zadeva nahaja v vseh proizvodih živalskega porekla, jo vnašate v organizem vedno, kadar jeste meso ali mlečne izdelke. Pri osebah, ki so genetsko podvržene težavam s holesterolom,  je prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, glavni vzrok visoke ravni holesterola.

V krvnem obtoku se holesterol veže z molekulami beljakovin, da bi nastale različne vrste tako imenovanih lipoproteinov. Lipoproteini visoke gostote (HDL) so gosti, kompaktni mikrodelci, ki prenašajo odvečni holesterol v jetra, kjer se izloča skozi žolč. Lipoprotein nizke gostote (LDL) je večji, manj zgoščeni delec, ki običajno ostane v organizmu.

Lipoproteini zelo nizke gostote (VLDL) so molekule, ki prenašajo trigliceride – kemijske spojine, ki hranijo maščobne kisline, bistven izvor energije za organizem.

LDL holesterol ali tako imenovani slab holesterol je tista vrsta holesterola, ki prehaja v stene arterij in sproža vnetje, poznano kot ATEROSKLEROZA.

SIMPTOMI:

Visoka raven holesterola v krvi nima očitnih znakov, lahko pa predstavlja tveganje za druge bolezni, ki imajo prepoznavne simptome, vključujoč angino pektoris, aterosklerozo, srčne bolezni, visok tlak, možgansko kap in druge težave s krvnim obtokom.

 

 

banner
banner
banner