blank

Iskanje:

Prebavne motnje

Prebavne motnje ne pomenijo bolezni, ampak sindrom bolezenskih znakov, ki se navadno pojavijo takoj po uživanju hrane in pijače. Dispepsija lahko nastane zaradi vrste motenj, le nekaj jih je resnejše narave, vzroka pa pogosto ni moč ugotoviti.

Znaki:

Znaki so različni, ljudje pa jih tudi različno opisujejo. Nekdo bo rekel, da ga peče zgaga, drugi, da ima bolečine v prsnem košu. Nekdo pravi, da se mu spahuje, spet drugi, da ga kolca. Motnje v prebavi se odražajo kot občutek splošnega neugodja ali napetega trebuha, lahko pa se pojavi tudi ostra, topa, glodajoča bolečina v prsih ali nas peče zgaga. Lahko občutimo potrebo po spahovanju zraka ali riganju,  imamo lahko eno ali več od naštetih težav. Večina teh prebavnih motenj ima skupno to, da niso v zvezi s hrano ali pijačo, čeprav so v nekaterih primerih znaki teh motenj povezani s požiranjem zraka med jedjo ali z žvečenjem žvečilnega. Težave so večje, če nosimo tesna oblačila.

Nevarnost:

Prebavne težave so sicer nadležne in včasih tudi boleče, vendar navadno niso nevarne. Nekateri ljudje imajo vse življenje občasne prebavne težave, brez nadaljnjih zapletov. Vsakdo zase mora vedeti, kako občutljiv je njegov želodec in kako bo reagiral na določeno hrano in pijačo. Hrano moramo tako prilagoditi.

Kaj storimo sami:

Dobro moramo spoznati svoje značilne težave in si pomagati sami, kot je priporočeno. Če se narava znakov spreminja, če se na primer prvotni občutek slabosti po jedi dejansko spremeni v bruhanje, ali pa če postanejo težave vsakodnevne, namesto le občasne, če hujšamo ali izgubimo tek, moramo k zdravniku! Ta bo opravil preiskave, ki bodo pokazale, ali je za motnje kriva kakšna druga, prikrita bolezen.

 

banner
banner
banner
 
banner