blank

Iskanje:

Vnetje sinusov ali sinuzitis

Sinuzitis je vnetje sluznice obnosnih votlin zaradi virusne ali bakterijske okužbe. Od več med seboj povezanih sinusov, so najpogosteje prizadeti čelni (tik nad očmi, v čelnici) in zgornječeljustni sinusi – v ličnicah. Sluznica iz nosne votline preide v sinuse. Mikroorganizmi, ki povzročijo sinuzitis, gredo iz nosu v obnosne votline. Organizmi, ki povzročijo sinuzitis, se širijo v nosne sinuse. To se običajno dogaja, kadar prehlad, ki je virusna okužba, oteži še sekundarna bakterijska okužba.

Znaki:

Ko bi po nekaj dneh prehlada le ta moral pojenjati, postane nos še bolj zamašen, zelenkast izcedek pa obilnejši. Izcedek lahko celo preneha, saj se zamašijo tudi prehodi iz nosne votline v sinuse, tako da je nos še bolj zamašen kot prej. Dihati moramo skozi usta, počutimo se bolno in pri govorjenju nosljamo. Zaradi čelnih sinusov nas pogosto daje glavobol v predelu oči, najhujši je, ko se zbudimo. Čelo je na dotik občutljivo, če nagnemo glavo naprej, začutimo pekočo bolečino.

Pri vnetju zgornječeljustnih sinusov imamo razbolela lica. Lahko se pojavi občutek, kot bi nas bolel zgornji zob. Včasih sinuzitis nastane kot posledica zdravljenja zoba, saj se vnetje iz zobne korenine skozi kosti razširi v sinus.

 
banner
banner
banner
 
banner