blank

Iskanje:

KONOPLJA
KONOPLJA

Zdravilna moč konoplje

Zdravilne učinke konoplje ali botanično cannabisa poznamo že tisoče let. Do prohibicije, leta 1937, so jo redno zdravniško predpisovali tudi v ZDA. Konoplja je še danes ena najbolj uporabljanih drog na svetu. Že v najstarejših zapisih na Kitajskem se uporaba cannabisa omenja kot zdravilo proti revmi, zaprtju, malariji in »odsotnosti«. V času starega Rima so po zdravniških zapisih Galcev uporabljali napitek iz konopljinih semen, s katerim so blažili bolečine v ušesih, zmanjševali vetrove in spolno slo. S takšnim napitkom so tudi lajšali bolečine. Najstarejše dokaze o medicinski rabi konoplje najdemo v Egiptu. Tam so v grobnici mladega dekleta, ki je umrlo ob porodu, našli sledi hašiša, ki so ga uporabljali za lajšanje porodnih težav. Irski zdravnik William B. O'Shaugnessy je leta 1839 v Evropi predstavil medicinske lastnosti konoplje. Po izkušnjah, ki jih je nabiral v Indiji, je nato eksperimentiral doma in začel izdelovati tinkture na alkoholni osnovi. Tako je zdravil kolero, tetanus, steklino, revmatizem in krče. Splošno za konopljo velja tudi, da lajša menstrualne bolečine, bolečine pri porodu, pomaga pri astmi, migrenah in nespečnosti. Njena uporaba se zelo zmanjša ob koncu 19. stoletja, saj na trg pridejo močnejša in bolj konvencionalna zdravila. Uporabo po nekaj desetletjih prohibicije ponovno spodbudijo hipiji v šestdesetih letih, ko se uživanje začne rekreativno. Kasneje so kot veliko prednost uživanja konoplje ugotovili, da po kemoterapijah zavira potrebo po bljuvanju. Leta 1996 so v ZDA prebivalci Arizone in Kalifornije na referendumu izglasovali, da se konoplja lahko uporablja v medicinske namene. Pacient z odobritvijo zdravnika in države lahko doma celo goji konopljo, seveda izključno za osebno uporabo.

Sestavek je spremenjen, sicer pa je vir Konoplja org, forum.    http://www.konoplja.org/Forum/Forum.htm

 

Učinki konoplje:

  • Močno učinkuje na delovanje možganov, rast in razvoj človeka, regulira metabolizem, stimulira kožo, koristno je za kosti in rast las.
  • Uravnava in spodbuja imunski sistem.
  • Ugodno deluje pri alergijah, zmanjšuje potrebo po alkoholu in preprečuje poškodbo jeter.
  • Lajša bolečine pri revmatoidnem artritisu, aterosklerozi, zvinih, zlomih, udarninah, zmanjšuje otekline sklepov, zatekanje in jutranjo okornost, lajša težave v menopavzi in pri predmenstrualnem sindromu.
  • Pomaga pri hujšanju, težavah z depresijo in paničnih napadih, astmi, epilepsijah.
  • Pospešuje celjenje kože po opeklinah, pomaga pri suhi in poškodovani koži, luskavici, nevrodermitisu, ulkusu, mozoljih in aknah.
  • Pomaga pri težavah z očmi – suhe oči, glavkomu.
  • Blaži vnetne procese in pomaga pri kroničnem vnetju mehurja in vnetjih črevesja.
  • Pomaga preprečevati srčne bolezni (zmanjšuje tveganje za srčni napad in kap), znižuje koncentracijo trigliceridov, pomaga uravnavati krvni tlak in nivo škodljivega holesterola v krvi.
  • Koristno deluje pri vseh oblikah raka, še posebej se priporoča pri raku na prsih. Znani so tudi pozitivni učinki pri bolnikih z AIDS-om.

 

banner
banner
banner
 
banner