blank

Iskanje:

VITAMINI IN MINERALI

VITAMINI

V zdravem človeškem telesu je znanih 13 vitaminov. Ti so bistveni za normalno delovanje telesa: za rast, razmnoževanje, uravnavanje presnove ter normalno delovanje organov. Človek jih ne more sintetizirati sam, zato jih mora dobiti od zunaj in največ jih dobi s hrano. Delimo jih na tiste, ki so topni v vodi in tiste, ki so topni v maščobah. Vodotopni vitamini se ne kopičijo v telesu, presežki se izločijo skozi ledvice v seč.

Pri uravnoteženi prehrani ne more priti do bolezni zaradi pomanjkanja vitaminov; vzrok za nastanek teh je enolično prehranjevanje s premalo rastlinske hrane, saj vitamini nastajajo predvsem v rastlinah.

MINERALI

Človeško telo je sestavljeno iz 4-5% mineralov, predvsem v kosteh in so nujno potrebni za življenje. Nujno so namreč potrebni za tvorbo encimov, hormonov, hemoglobina, vitaminov in strukturnih beljakovin. Minerali delujejo kot posrednik, ki spodbudijo k delu encime. Marsikatera kemična reakcija se namreč sploh ne bi začela, če jih ne bi bilo. Minerali sodelujejo pri delovanju živcev, krčenju mišic, izločanju encimov, nadzorujejo ravnotežje tekočin v tkivih, ustvarjajo krvna telesca. Organizem potrebuje optimalno ravnovesje vseh rudninskih snovi, saj so minerali med seboj povezani in pomagajo k pravilni izrabi vitaminov, pomanjkanje že enega samega minerala pa to ravnovesje podre.

Dobro oskrbo z vsemi minerali in vitamini zagotavlja raznolika prehrana. Primarno pomanjkanje mineralov je redko, ker jih rastlinska in hrana živalskega izvora vsebujeta dovolj. Do pomanjkanja pride pri enolični in manj kakovostni prehrani, pri črevesnih vnetjih, driskah, fistulah, izgubah tekočin, podedovanih motnjah, pospešene presnove pri infekcijah, med nosečnostjo in dojenjem. Vsakodnevno minerale izgubljamo tudi z znojenjem in prebavo, zato jih je treba nadomeščati, saj jih človeški organizem sam ne ustvarja. Pomanjkanje mineralov povzroča utrujenost, izgubo apetita, motnje spanja, brezvoljnost, slabost, bruhanje, motnje presnove,…

banner
banner
banner
 
banner