blank
Alergije

Alergije so vrsta telesnih motenj, ki jih povzroča preobčutljivost na kakšno zaužito ali vdihano snov, ali snov, ki pride v stik s kožo. Ta preobčutljivost je posledica napačno delujočega naravnega imunskega sistema telesa. Imunski sistem ima nalogo ščititi pred okužbo z mikrobi kot so bakterije ali virusi. To nalogo opravlja tako, da tvori protitelesa, ki uničujejo ali onemogočajo napadalce. Pri alergičnih ljudeh pa ugotavljamo, da ta protitelesa niso učinkovita. Bojujejo se proti sicer neškodljivim snovem - alergenom.

Alergije so odvisne od protiteles in od delov telesa. Pri alergijah na hrano lahko škodljiva snov povzroči bolezenske znake v črevesju. Prav tako lahko škodljivo snov vsrka krvni obtok, po katerem se nato le ta širi po telesu. Nastane spopad s protitelesi, kar lahko sproži glavobol in izpuščaje. Pri vdihavanju cvetnega prahu lahko sproži alergični - seneni nahod. Vdihan prah lahko povzroči astmo.

Alergija se lahko razvije že v otroštvu in oseba je lahko prizadeta vse življenje. Večina otrok alergijo ali alergije preraste. Nekaterim se alergija razvije kasneje, večina ljudi pa ima ponavadi več alergij.

ZDRAVLJENJE

Teoretično je najučinkovitejše zdravljenje izogibanje alergenom. Velikokrat pa je alergene težko odkriti. Najučinkoviteje je, da se testirate na kaj ste alergični in zdravnik vam bo predpisal ustrezno zdravilo.

 

 

banner
banner
banner