blank
Menstrualne bolečine

Menstruacija je naravni del ženskega ciklusa. Najpogostejša težava v času mesečnega perila je bolečina, posebno pri najstnicah in mlajših ženskah. Pogosto preneha po 25. letu ali po porodu. Bolečina, ki se ponavadi začne pred mesečnim perilom in traja 12 ur, je lahko tako močna, da vas ovira v vsakodnevnem življenju.

Bolečina v času menstruacije, ki jo občutite v obliki krčev v spodnjem delu trebuha, pogosto prihaja v valovih. Lahko pa jo spremlja tudi bolečina v križu in slabost. Krči povzročajo stiskanje maternice in so povezani z veliko količino snovi podobnim hormonom, ki se imenujejo prostaglandini. Zaradi nezdrave prehrane in preskromne fizične aktivnosti so lahko krči še bolj izraziti.

Če začnete takšne bolečine občutiti po 40. letu, ali če se vrnejo po mnogih letih menstruacije brez bolečin, morda lahko govorimo o endometriozi. To je stanje, pri katerem koščki celic sluznice maternice zaidejo v votlino in pritiskajo na organe. Vsak mesec te celice zatekajo in krvavijo ter povzročajo vnetje tkiva pod seboj.

 

 

banner
banner
banner
 
banner